Moderní turistické útulny, toulky s Lukášem Zajíčkem a první primátorka Hradce. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Při letošním premiérovém udělování Krkonošských cen za architekturu zabodovala také Správa Krkonošského národního parku. Lávky a útulny, které pro ni vytvořili studenti a pedagogové Fakulty architektury ČVUT, získaly jedno z ocenění.

Krkonošské potoky přemostilo šest lávek a následně vzniklo sedm originálních útulen. Najdete je například pod Dvoračkami, na Klínovkách nebo v údolí Bílého Labe u Špindlerova Mlýna, kam teď vyrážíme. Objeví se v Krkonoších ještě další moderní útulny?

Čtěte také

V dalším pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" jsem si k mikrofonu pozval Lukáše Zajíčka. Není to cestovatel profesionál, od střední školy - dřevařské a nábytkářské průmyslovky - byl jeho život spojený s truhlařinou. Dnes ve spojení s podnikáním. Nicméně cestovatelem je aktivním až vášnivým.

Na první cestu se Lukáš Zajíček, se kterým jsme se sešli ve vzorkovně a truhlárně v obci Číbuz zhruba v polovině trasy z Jaroměře do Hradce Králové, vypravil se svojí dnes už manželkou Vratislavou do Švédska. Ale protože nemá moc v oblibě pohodlné cestování, bylo to stopem. Od té doby potvrzuje, že lze kdekoli naplňovat okřídlenou hlášku "Je to delší a o to horší cesta".

Čtěte také

Novou primátorkou Hradce Králové je Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu. Do funkce ji zvolilo městské zastupitelstvo na druhé části ustavujícího zasedání. Vůbec poprvé bude stát v čele tohoto krajského města žena. Zastupitelé zvolili také náměstky a řadové radní z TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a ze Změny pro Hradec a Zelených, tedy z uskupení, která se domluvila na vytvoření vládnoucí koalice.

Primátorkou statutárního města Hradec Králové byla zvolena kandidátka Pavlína Springerová z Hradeckého demokratického klubu. Získala hlasy 20 zastupitelů.

autor: baj
Spustit audio

Související