Moderní bruslení ve stínu středověkých zdí nabízejí na nádvoří jihočeského Zámku Blatná

6. únor 2023

Zámek Blatná na Strakonicku na jihu Čech patří mezi nejkrásnější historické stavby v Česku. Založen byl jako vodní tvrz ve 13. století a vlastně i dnes stojí na ostrově. Není tedy divu, že se na něm točila celá řada pohádek, za všechny můžeme jmenovat třeba Šíleně smutnou princeznu. Co je ale důležité - zámek v Blatné zve k návštěvě i v zimním období a to na zámecké bruslení.

„Kluziště jsme slavnostně otevřeli první adventní víkend a k dispozici tu bude až do 12. března,“ říká manažerka blatenského zámku Ivana Kurzová. Na jejím tvrzení by nebylo nic neobvyklého, kdyby bílá plocha s mantinely nestála na zámeckém nádvoří, hned u zdi jednoho z paláců.

„Je z toho takové hezké zpříjemnění zimy, která bývá v posledních letech bez přírodního ledu na rybnících. Takže přemýšlíme, že bychom s kluzištěm pokračovali i v dalších letech,“ přibližuje plány s rozebíratelnou bruslící plochou, díky které nemá zámek nouzi o návštěvníky ani v zimní sezóně.

Kluziště přitom není ze skutečného ledu, ale z bílé speciální hmoty, která ovšem na první pohled jako led vypadá. „Na vývoji tohoto plastového povrchu pracoval tým tvořený vědci a sportovci,“ vysvětluje Ivana Kurzová. „A jeho provoz je ekologický. Nepotřebujeme žádnou vodu, ani energii, což je v dnešní době velká výhoda,“ popisuje, co obnáší, či lépe řečeno neobnáší, provozování kluziště o rozměru deset krát dvacet metrů.

V předvánočním čase se tu konalo krasobruslařské vystoupení

Kluziště je na zámku v Blatné otevřeno denně od 10 do 17 hodin. K dispozici je i půjčovna bruslí a ve vyhrazený čas je rovněž možné si nechat brusle nabrousit.

autor: Filip Černý
Spustit audio