Modelářství jako životní láska, chodby pod Potštejnem a krásný Červený Kostelec. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Modelářství a sběratelství se věnuje 60 let. A protože předměty v jeho sbírce neustále přibývají a modely, které vytváří, jsou náročné na prostor, rozhodl se věnovat své vášni celý byt. S manželkou bydlí v jiném, ve vedlejším vchodu, a když se mu zachce věnovat se svému koníčku, jen popojde pár kroků.

Jaroslav Dlohoška nás vede do svého výjimečného náchodského bytu. „Já tomu říkám pracovna." Je to klasicky zařízený byt, ale nebydlí se v něm. V něm se tvoří. „Je to takové malé modelářské muzeum." Jaroslav je modelář a tvoří z papíru. „Nejen z papíru. Já dělám všechno možné. Dělal jsme plastiková letadla a lodě, samozřejmě papírové modely, také modelovou železnici. A sbírám i stavím autíčka."

Čtěte také

Legendy mluví o tom, že podzemí hradů a zámků často skrývá doslova labyrinty tajných chodeb. Jsou i pod zříceninou hradu Potštejn na Rychnovsku. Dnes už ale většina z nich existuje jen v zápisech na listinách, které po sobě zanechal hrabě Chamaré, když v podzemí hradu hledal bájný loupežnický poklad.

Chceme jít spolu s nezávislým starostou Potštejna Petrem Dostálem do podzemí, ale máme před sebou schody do kaple a takový kopeček. „Je to jedna z pohodlnějších přístupových cest. Jdeme do místa, které se propadlo a tím pádem se objevily podzemní chodby."

Čtěte také

Festival zážitků v Domku Boženy Němcové, sté výročí založení zahradnictví Trees, Mezinárodní folklorní festival, ale i Vodnické slavnosti nebo cyklistické závody Lesák cup, to všechno nabízí v letošním létě Červený Kostelec.

A tak právě z tohoto města na úpatí Jestřebích hor mezi Náchodem a Trutnovem se přihlásili v pátek 30. července moderátoři Lada Klokočníková a Jiří Kánský, aby vám přiblížili historii i současnost toho místa. Nechyběla ani soutěž o ceny, setkání s místními ochotníky i rozhovor se zpěvákem Miro Žbirkou, který bude v Červeném Kostelci koncertovat.

autor: baj
Spustit audio

Související