Mobil má dnes skoro každý. Díky Ježíškovým vnoučatům i paní Jiřina

11. prosinec 2017 14:11

Ježíškova vnoučata plní nejrůznější přání seniorům po celé republice. Tentokrát vás zavedeme do domova důchodců ukrytého hluboko v lesích - do Tmavého dolu. Tam žije spolu s ostatními seniory také paní Jiřina, která si přála něco, co je pro většinu z nás běžnou součástí života. A my jsme byli u toho, když se jí přání splnilo.

Ježíškova vnoučata splnila přání paní Jiřině. Sestřička Monika Martínková přináší zabalený dárek.

„Já si jej rozbalím až na Vánoce pod stromečkem. Moc a moc děkuji, už tuším, co by tam mohlo být. Byl to můj sen," říká dojatá paní Jiřina.

„Přála jsem si mobil. Ten starý co jsem měla, tak se mi rozbil. A do toho Štědrého dne to vydržím se nepodívat," usmívá se šťastná paní Jiřina.

Jaká byla cesta onoho dárečku pro paní Jiřinu?

„Spojila jsem se s dárkyní, která si přání rezervovala. Snažili jsme se domluvit přímo osobné předání, že by paní k nám dojela. Ale nakonec jsme se domluvili, že pošle dárek poštou. A dnes tedy nastal onen den D, kdy jsme jej předali," říká ošetřovatelka Jana Lelková.

Ježíškova vnoučata splnila přání paní Jiřině

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz

autor: Jana Házová
Spustit audio

Související