Mnoho dětí tráví Vánoce v dětských domovech. Jak se na ně připravují v tom Nechanickém?

23. prosinec 2015

Většina z nich by Vánoce ráda trávila doma a s rodinou, ale z různých důvodů to není možné. Řeč je o dětských domovech, kde i letos stráví svátky mnoho dětí. Proto se zaměstnanci i děti v tomto zařízení v Nechanicích snaží, aby i tam byly Vánoce co "nejrodinnější".

"Ano, už máme napečeno. Perníčky jsme pekli, linecké těsto a dál už ani nevím," říká obyvatel Dětského domova v Nechanicích na Královéhradecku.

Jeho jméno nám ale pracovníci zařízení kvůli ochraně soukromí prozradit nemohli.

Děti tady bydlí v takzvaných rodinných skupinách a v nich budou i slavit vánoce.

Čtěte také

Podle ředitele dětského domova Luboše Holečka ale některé děti na svátky domů odjedou: "Budeme mít otevřeno pět bytů. To znamená, že v každém bytě bude zhruba pět až šest dětí. Bohužel v současné době to je tak, že rodiče ani nemají zájem o ty děti. Takže asi šest dětí na Vánoce odjede a kolem 30 dětí zůstává v dětském domově."

Dárky pod vánočním stromečkem

Vedení dětského domova pro všechny děti zajistilo dárky, aby každý pod stromečkem něco našel.

Tu pravou vánoční atmosféru už si ale děti musí vytvořit.

"Děti dostanou dárky pod stromeček, to jsme zajistili. Nějaké dárky si dají mezi sebou. Nicméně tu vánoční atmosféru si již připravují dlouhou dobu. Pekly si cukroví, obalí si kapra a udělají si bramborový salát. Vyzdobí si stromeček. Je to prostě úplně stejné jako v rodinách."

Dětský domov - Hora Svaté Kateřiny

Podle Luboše Holečka snášejí děti Vánoce dobře, a chmurám nepropadají: "určitě to pro ty děcka není těžší. Jsou s tím smířené a jsou na to připravené. Samozřejmě budou tam mít své kmenové tety, s kterými jsou celý rok. Takže si to s nimi užijí."

Část dárků získal dětský domov od dárců a sponzorů, část kupoval ze svých prostředků.

autor: zen
Spustit audio