Mladík z Brodu dal kostní dřeň a zachránil malou dívku. K dárcovství ho přivedl smutný osud kamaráda

13. únor 2018

Čtyři muži ze Zlínského kraje absolvovali odběr kostní dřeně a zachránili konkrétní lidské životy. Nejmladšímu dárci je jedenadvacet let, nejstaršímu čtyřicet čtyři.

Včera jim za to hejtmanství udělilo Záslužnou medaili II. stupně a pamětní list vyjadřující uznání za příkladnou solidaritu.

Jedenadvacetiletý student brněnské Masarykovy univerzity Vít Fojtík žije v Uherské Brodě. Pro zápis do registru dárců kostní dřeně měl smutnou motivaci. „Můj kamarád onemocněl leukémii a nakonec zemřel,“ vysvětluje Fojtík, který se společně se skauty podílí i na pravidelných sbírkách určených na dárcovství.

Vít Fojtík jel do Plzně na odběr kostní dřeně narychlo. A pomohl malé holčičce. „Já si myslím, že lidi odrazuje to, že si myslí, že je to bolí. Mě osobně to bolestivé nepřišlo,“ říká Fojtík.

Cenu od hejtmanství dostal také Ondřej Šuráň, osmadvacetiletý zdravotník ze Slavičína na Zlínsku. Pracuje na záchrance. Do registru se zapsal po přednášce Zdeny Wasserbauerové, známé organizátorky náborů nových dárců kostní dřeně. „Uvědomil jsem si, jak je to důležité. Těm rodinám dáváte naději na další život,“ říká zdravotník.

Podmínky vstupu do registru:
věk od 18 do 40 let věku (evidence v databázi registru do 55 let věku dárce)
hmotnost více než 50 kg
výborný zdravotní stav (žádné závažné onemocnění - ani v minulosti)
bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce)
ochota podstoupit odběry krve a případná další vyšetření
veřejné zdravotní pojištění platné v ČR

Ondřej Šuráň ví, že pomohl asi šedesát kilogramů vážící ženě.

Nejstarším oceněným za loňskou pomoc byl čtyřiačtyřicetiletý učitel Pavel Horák. Žije ve Žlutavě na Zlínsku. „Já jsem věděl, že je pro ženu. Nevěděl jsem ale, jestli je to pro mladou dívku nebo starší dámu,“ říká Horák. Líbí se mu citát ze židovského Talmudu - kdo zachrání jeden život, ten zachrání celý svět.

Do registru dárců kostní dřeně může vstoupit kdokoli ve věku od osmnácti do čtyřiceti let, s tím že v evidenci zůstává až do pětapadesáti. Důležitý je výborný zdravotní stav, váha nad padesát kilogramů a zájemce musí být bez trvalé medikace a léčby.

„Máme radost z každé vydařené transplantace a z každého uzdraveného pacienta. Stále však obecně máme dárců málo a jsme vděčni za každého nového člověka, který vstoupí do registru. Kdokoliv o této možnosti uvažuje, nechť přijde na transfúzní stanice nemocnic ve Zlíně, ve Vsetíně, v Kroměříži či v Uherském Hradišti,“ řekla Zdena Wasserbauerová.

Ocenění dárců kostní dřeně
autoři: pes , Tomáš Fránek

Související