Mladí trutnovští muzikanti založili kapelu MyBand a získali si fanoušky originálním jazzem a funky

1. červen 2022

Skvělý band z Trutnova se jmenuje MyBand a tvoří jej celkem desetičlenná parta, která hraje při trutnovské základní umělecké škole. Zatímco v začátcích museli o koncertování prosit, dnes naopak všichni prosí, aby jim zahráli. 

Dnes za námi přišla flétnistka Monika Ščudlová, která je zároveň učitelkou na Základní umělecké škole v Trutnově. A také Petr Stránský, trumpetista.

Monika Ščudlová, Tomáš Katschner, Petr Stránský a Adéla Ščudlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pojďte představit MyBand, co to je za kapelu?
Monika Ščudlová: Jsme mladá jazz-funková kapela z Trutnova, z místní základní umělecké školy. No a hrajeme jazz, funk a různě mícháme i dalšími žánry. Jsme hodně mladá kapela, protože Péťovi je 12 let a mně o 10 let víc, tak je vtipné, že se nám tam promítají i různé věkové kategorie. Počítala jsem věkový průměr naší kapely a je nám průměru 18 let.

Péťovi je 12 let a mně o 10 let víc, tak se nám v kapele prolínají hudební styly i různé věkové kategorie. Věkový průměr máme 18 let.

Monika Ščudlová, flétnistka, členka MyBandu

A hrajete tedy především jazz a funky.
Monika Ščudlová: Začínali jsme na klasickém jazzu. A teď už to víc směřujeme k funky a různě si tak proplouváme i jinými žánry. Moc nás to baví, protože když máte skvělého učitele, jako je náš kapelník Tomáš Katschner.

Váš kapelník je Tomáš Katschner, náš hudební dramaturg?
Monika Ščudlová: Přesně tak. S ním je jedna radost pracovat.

On vám také vybírá skladby, které budete hrát?
Monika Ščudlová: Začínal Tomáš, ale teď už mu do toho trošku kecám. Ale s nápady přichází víceméně všichni z kapely.

Bylo mi 5,5 roku a babičku napadlo, že by mi mohla sedět trubka. Tak jsem začal chodit do Základní umělecké školy v Trutnově.
Petr Stránský, trumpetista, člen MyBandu

Petře, jak jsi se dostal k muzice a k trumpetě?
Petr Stránský: Bylo mi 5,5 roku a vlastně to napadlo babičku, že by mi mohla sedět trubka. Tak jsem začal chodit do Základní umělecké školy v Trutnově, kde mě učil pan učitel Jaroslav Rejdák. Hned mi to docela šlo a muzika mě prostě baví.

Musíme o Petrovi prozradit, že je opravdu skvělý. Teď právě zvítězil v jedné soutěži.
Monika Ščudlová: Zvítězil ve své kategorii v celostátní národní soutěži Základních uměleckých škol.

Čtěte také

Moniko, Petra jsem se ptal, jak se dostal k muzice a k trumpetě. Jak vy jste se dostala k příčné flétně?
Monika Ščudlová: Mí rodiče hudbu milují a nikdy neměli možnost hrát na nějaký nástroj, takže můj otec se rozhodl, že nás, ještě se sestrou, přihlásí do základní umělecké školy. Ta hraje mimochodem v naší kapele na saxofon. Začala jsem tedy chodit na základní uměleckou školu na flétnu a zůstalo mi to dodnes. A zároveň i učím.

Jaké to je, učit tam, kam jste sama chodila?
Monika Ščudlová: Je to moc krásné, nádherné. Děti jsou moc inspirující, jsem za tu příležitost učit na naší zušce moc vděčná. Je to úžasné.

Už jsme říkali, že Petr zvítězil v národním kole soutěže základních uměleckých škol. Ale on není sám.
Monika Ščudlová: Je to tak. U nás v kapele hraje i saxofonistka Barča Benecká, která tento rok také vyhrála v celostátní soutěži zušek. Takže ve své kategorii je nejlepší saxofonistkou České republiky. Moc jsme na to pyšní.

Když jste začínali, tak jste museli prosit, aby vás někde nechali hrát. Dnes je to naopak. Všichni vás chtějí slyšet a prosí vás, abyste u nich zahráli.
Monika Ščudlová: Jsme za to moc rádi, ale začínali jsme jen ve čtyřech lidech a postupně jsme se rozrůstali. Hráli jsme už všude možně, v Mělníce, dostali jsme se i do Prahy, do Amerického centra, to byl pro nás zatím asi největší úspěch. Už jsme tam byli vícekrát, moc rádi se tam vracíme.

Ovšem k vašim největším úspěchům patří, že jste hráli pro americkou ambasádu. Jak to bylo?
Monika Ščudlová: Je to tak. Dokonce jsme tam hráli i s klukem z Ameriky. Protože jsme měli v kapele rok Američana, který s námi hrál na bicí. Přišel do České republiky učit děti angličtinu a my jsme si ho vzali k sobě jako bubeníka. Vznikla z toho úžasná spolupráce. A díky ní jsme se také dostali i do americké ambasády. Máme z koncertu záznam na YouTube a máme na to krásné vzpomínky. Jsme moc rádi, že se tam můžeme vracet.

Monika Ščudlová, Jakub Schmidt a Petr Stránský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kde vás můžeme třeba během léta slyšet?
Monika Ščudlová: Už teď v červnu budeme hrát v Litomyšli na Festivalových zahradách v rámci festivalu Smetanova Litomyšl. Objevíme se tam odpoledne 18. června. A pak budeme hrát v červnu ještě ve Velké Úpě na jedné akci. A v srpnu se objevíme i tady v Hradci Králové na Nábřeží jazzmanů. Zvu všechny na 6. srpna.

Moc držíme palce, ať se MyBandu daří. Děkuji Monice Ščudlové a Petrovi Stránskému za milý rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související