Mladí astronomové strávili část letních prázdnin na hvězdárně v Úpici. Učili se pozorovat oblohu

13. srpen 2019 09:37

Úpická hvězdárna byla 16 dnů zaplněna mladými zájemci o vesmír. Konala se tam totiž mezinárodní astronomická expedice, kterou už po 61. pořádá Česká astronomická společnost. Mezi účastníky se zašla podívat i reportérka Jana Házová.   

Astronomická expedice Úpice 2019. Tričko s takovým názvem má na sobě vedoucí expedice z Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově Petr Scheirich. A spolu koukáme na stanové městečko.

Čtěte také

„To je v podstatě letní škola pro mládež. Převážně letní škola astronomie, ale i dalších přírodních oborů. Táboří se tady ve stanech. Vždy to pořádáme v létě kolem novu, aby nás nerušil v noci Měsíc. A učíme tady zájemce od úplných začátečníků, jak se dá v noci pozorovat obloha, až po téměř profesionály, kteří již pořizují i nějaká vědecká data pomocí různých přístrojů," vysvětluje Petr Scheirich.

Jdeme ke skupince mladých astronomů. Nejmladší z nich je Kryštof Vávra, který má čtrnáct let. Nejstaršímu Milanovi Palíkovi je 19 let a přijel až ze severozápadního Slovenska, z Považské Bystrice. Co se už v Úpici všechno naučil?
„Naučil jsem se obsluhovat dalekohled, dozvěděl jsem se velké množství informací z astronomie, z fyziky, získal jsem nové kontakty i zážitky."

S jakými přístroji přijdou mladí zájemci o astronomii a vesmír do styku?

„Máme tu od nejjednodušších dalekohledů, do kterých se kouká očima, až po celkem velké přístroje vybavené kamerami CCD, což je vědecký přístroj pro pořizování dat. Ty jsou umístěny na střeše budovy hvězdárny a také uvnitř kopule," doplňuje Petr Scheirich.

Mezinárodní astronomická expedice na hvězdárně v Úpici

A vede nás dozadu na louku v areálu úpické hvězdárny, kde stojí několik přístrojů.

Čtěte také

„Tady totiž právě probíhá zpracování pozorování z předchozí noci. Vidíme jednoho z vedoucích jak předvádí práci s jedním z dalekohledů, kterým se provádí vizuální pozorování," říká Petr Scheirich.

„Právě tady ukazuji naší expedičnici jak ustavit montáž a následně budeme používat speciální filtr vhodný pro pozorování Slunce. To se nám sice teď na chvíli schovalo za mrak, ale určitě zase za chvíli vykoukne. A budeme pozorovat Slunce," usmívá se vedoucí Robert Kratochvíl.

Letošní astronomická expedice na hvězdárně v Úpici již skončila. Většina mladých astronomů se sem ale určitě ráda znovu vrátí v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související