Mladá rodina s kojencem přišla kvůli požáru o střechu nad hlavou. Pomohly desítky lidí

22. leden 2021 08:24

Už téměř 430 tisíc korun se sešlo na transparentním účtu Klustových ze Dvora Králové nad Labem. Mladá rodina, s ani ne ročním dítětem, přišla před dvěma týdny při požáru o střechu nad hlavou. Pomoc kromě města nabídly i desítky lidí. 

Čtěte také

„Soused slyšel jakoby praskání petard a to praskal eternit, který už byl rozpálený,"
popisuje události nočního požáru Daniel Klust. Ve tři ráno mu tak nečekaně volal soused, který viděl ze střechy domu šlehat plameny.

„Vlétl jsem za holkama, ať rychle vstávají, aby manželka vzala malou. Potom jsem rychle letěl za dědou, že nám hoří dům, abychom vyběhli ven."

Hasiči následně zjistili, že důvodem vzniku požáru byl trám přizděný ke komínu. Problém, který neodhalila ani předchozí revize.
„Je to tento trám. Kvůli azbestové vložce a ještě uvnitř také další nerezové vložce, která byla měsíc stará, na to máme i revizi, tak se ten trám postupně zahříval a tam vzniklo podle hasičů epicentrum požáru."

Do Dvora Králové nad Labem se mladá rodina přestěhovala teprve před půl rokem, jedním z důvodů prý bylo zajistit důstojné stáří dědečkovi Daniela Klusta. Ten v domě žije víc než sedmdesát let.

„To bylo vlastně takové mé životní krédo, udržet ten barák," říká šestaosmdesátiletý Antonín Puš.

Zatímco část domu, ve které žije, zůstala stále obyvatelná, Klustovi museli do pronájmu.

Čtěte také

Při likvidaci škod požáru jim v minulých dnech pomohly desítky lidí.
„Jsou to mí známí a kamarádi, také mého syna a především vnuka. Pomohli ale i lidé, kteří dřív rodinu vůbec neznali. Například hasiči, kteří v noci u požáru zasahovali, v dalších dnech pomohli s vyklízením spáleniště i provizorním zakrytím střechy."

Požárem postižená část domu prošla nedávno rozsáhlou rekonstrukcí, na kterou si Klustovi vzali více než milionový úvěr. Ten budou ještě 18 let splácet.

Pojistná částka 2,5 milionu korun pravděpodobně na opravy stačit nebude.
„Chceme dům dát znovu do pořádku, aby tady děda nebyl sám. Abychom ho nemuseli dávat nikam do domova důchodců. Musíme to prostě zvládnout a opravit."

Řada lidí mladé rodině pomohla materiálně, další finančně. Na transparentní účet Daniela Klusta už lidé poslali bezmála 430 tisíc korun, dalších 100 tisíc přispěl jeho zaměstnavatel. Pojistka zatím vyplacená nebyla. Opravy domu začnou s ohledem na počasí nejdřív na jaře.

Spustit audio

Související