Místní říkají Horní město, vesnická památková zóna v Radvanicích ale připomíná spíš skanzen

17. únor 2019 09:34

V horní části Radvanic na Trutnovsku je vesnická památková zóna. Jde o soubor starých hornických obydlí, která se zachovala v téměř původním stavu. V jednom z nich dokonce žije bývalý horník a právě za ním se vypravila reportérka Jana Házová. 

Procházíme starými Radvanicemi, kde dříve bydleli horníci. A tak trochu to tady připomíná skanzen. Přicházíme k jedné z roubených chalup, kde bydlí Josef Mikyska, bývalý horník a současně obyvatel starého domu. 
„Já jsem začínal na dole Dukla v roce 1961. V roce 1964 jsem potom přišel sem. A v tomto domě bydlím od roku 1968."

V té jámě je někdy líp než na povrchu. V měděném dole Bohumír v Jívce se stanete horníkem

Květa Dufková, Josef Mikyska a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové. Měděný důl Bohumír v Jívce na Trutnovsku se opět otevírá turistům

Naši dvě hosté dnes přijeli z Jívky na Trutnovsku. Je to Květa Dufková a Josef Mikyska. Měděný důl Bohumír v Jívce na Trutnovsku se opět otevírá turistům.

Spolu s Josefem Mikyskou se jdeme projít po starých Radvanicích.
„Všude tady bydleli horníci. A teď to jsou většinou rekreační chalupy. Ty se tu začaly stavět koncem 18. století. Například zachovalá původní polovina mého baráku je z roku 1792. Když jsem se sem nastěhoval, tak ještě pořád tady bydleli Němci."

„Říká se tomu tady Horní Radvanice. Byla to zkrátka hornická osada. Tady na horním konci už jsem jediný pamětník. Ale dole na radvanickém sídlišti ještě bydlí další bývalí horníci. Například Hradecký, Kachlík."

V horní části Radvanic na Trutnovsku je vesnická památková zóna

Jdeme kolem chalupy, která byla ještě nedávno na spadnutí. Teď ji nový majitel začíná opravovat.

„Opravy tady ovšem nejsou jednoduché, protože je tu vesnická památková zóna. Je vidět, že houba sežrala spodek chalupy. Musí se vyměnit celé trámy. A musí se to udělat tak, jak to bylo původně. To samé střecha. Když se dělá nová, tak se musí dodržet vše, jako bylo původně," dodává Josef Mikyska.

Bývalá hornická osada v Radvanicích na Trutnovsku z 18. a 19. století čítá více než 30 památkově chráněných roubených a poloroubených chalup. 

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související