Miroslav Bobek: Nejvíce si lidé v zoo adoptují atraktivní menší zvíře

29. září 2020

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek má letos mnoho důvodu k radosti, ale také řadu starostí. K velkým úspěchům zoo patří například narození dvou slůňat, otevření pavilonu Darwinův kráter, představení nového hrocha Tchéca i vydání knihy Supi v hotelu Continental. Problémy zoo souvisejí s letošní situací, kdy zahrada počítá velké ztráty v návštěvnosti a zároveň s tím také v ekonomice.

Chovat doma velké exotické zvíře, jako je například lev nebo tygr, Miroslav Bobek rozhodně nedoporučuje. „To je to nejhorší, když se někdo na sebe rozhodne upozornit tím, že si pořídí velké exotické zvíře a už uvažuje, kam ho později odloží. Jsem přesvědčen, že exotická zvířata typů lvů a primátů patří jenom do zoo. Musím ale přiznat, že existují i velmi kvalitní soukromí chovatelé, kteří pomáhají záchraně ohrožených druhů, jsou to zejména chovatelé plazů a ptáků.“

Lidé si však mohou exotické zvíře pořídit na dálku prostřednictvím adopce zvířat a zároveň tak zoo finančně pomoci. Právě letos je tato pomoc velmi významná. Vzhledem k pandemii koronaviru, kdy byla zoo na jaře uzavřena a dalším souvisejícím opatřením, přišla zahrada o velký počet návštěvníků, což se výrazně podepsalo na snížení jejích příjmů. „Ztráty jsou ohromné, jsou to desítky a desítky milionů a dostáváme se do úzkých. Zoo jako celek v ohrožení není, ale řešíme, jak ztráty vykompenzovat. Provoz určitě omezovat nebudeme, budeme ale muset omezit obnovu některých částí areálu, údržbu a přijmout i další opatření,“ přibližuje ředitel zoo a doufá také v částečnou pomoc i od zřizovatele zahrady, tedy hlavního města Prahy.

Supi v hotelu Continental

I při řešení letošní náročné 89. sezóny pražské zoo si Miroslav Bobek našel čas na dokončení své nové knihy Supi v hotelu Continental, která právě vyšla. V sedmdesáti pěti kapitolách doplněných řadou fotografií přináší příběhy zvířat chovaných v zoo, zážitky z cest, které za živočichy celého světa uskutečnil, a řadu zajímavostí ze zkoumání přírody a její historie.

Outloň váhavý

Jedna z kapitol se věnuje i zmiňovaným adopcím. Jaké je tedy nejoblíbenější zvíře, které si lidé adoptují? „Nepíšu zde o jednom zvířeti, ale o tom, které druhy jsou adoptovány nejčastěji. Je zajímavé, že jsou to nejvíce menší zvířata, hlavně ta atraktivní, která mají antropomorfní rysy. Třeba takový outloň váhavý se svým huňatým kožichem a velkýma kulatýma očima,“ vysvětluje autor knihy. Mezi další zajímavosti, které jednotlivé kapitoly přibližují, patří například příběh úhoře, který žije v kašně v pražské Spálené ulici nebo vysvětlení, proč několik vagónů s mramorem odeslaných Mussolinimu zabránilo na čas lovu drobného ptactva v Itálii.

Belzebubova štěňata a hroch Tchéco

Nový hroch v Zoo Praha se jmenuje Tchéco

Sloupky ze života zoo a o přírodě, které jsou základem knihy Supi v hotelu Continental, píše Miroslav Bobek každý týden, již jedenáct let. V těch letošních jsou zachyceny i radostné události, jakými bylo například narození dvou samiček slona indického, které jsou velkým příslibem budoucnosti. Pro ředitele zoo jsou sloní princezny, jak jim rád říká, nadějí a symbolem dalších úspěchů: „Lakuna a Amalee v pražské zoo pravděpodobně zůstanou navždy, a protože se sloni mohou dožít padesáti až šedesáti let, můžeme se s nimi podívat do budoucnosti zahrady až za horizont našich životů.“

Další nová vzácná zvířata pražská zoo letos představila v novém pavilonu Darwinův kráter, který je zasvěcen fauně a flóře Tasmánie. Návštěvníci zde mohou obdivovat tasmánské čerty, kterým se také říká Belzebubova štěňata nebo se projít výběhem přímo mezi několika druhy klokanů. A jednomu novému zvířeti se Miroslav Bobek dokonce omluvil. Je to hroší samec Tchéco, který přicestoval z Francie a nyní ho lze pozorovat v průzračné vodě nově otevřeného Pavilonu hrochů. Tchéco je zatím totiž dost malý, zvláště ve srovnání se svou budoucí partnerkou Maruškou. Ve vodě však předvádí neuvěřitelné kousky, které nejraději sledují děti. Tam také Miroslav Bobek zaslechl: ‚Ten je ale veliký!!!‘ Skoro se proto zastyděl a Tchécovi se omluvil: ‚Promiň, Tchéco, jsi nejlepší.‘“

V záznamu pořadu také uslyšíte historky z chovu hrochů v pražské zoo, například o nelásce hrocha Petra k uniformám nebo o samici Zuzaně, která byla převedena do majetku českého státu z Berlína jako válečná repatriace. Poslechněte si.

Spustit audio