Ministrův atentátník. Dramatizované zpracování okolností atentátu na Aloise Rašína z 5. ledna 1923

23. říjen 2022

Atentát na ministra financí Aloise Rašína z 5. ledna 1923 je zatím jediným dokonaným atentátem na vysokého ústavního činitele v našich moderních dějinách. Pachatelem byl devatenáctiletý Josef Šoupal, anarchokomunista pocházející z Německého, dnes Havlíčkova Brodu. Jeho obětí potom politik, proslulý mimo jiné politikou rozpočtových škrtů.

Čtěte také

„Budu žít do devadesáti let tak jako moji předkové,“ říkával první československý ministr financí Alois Rašín svým přátelům. Nebyl to zase tak nepravděpodobný předpoklad, neboť členové Rašínova rodu vynikali dlouhověkostí a on sám proslul zdravím, kondicí a neúnavností.

Po ošetření na místě činu byl Rašín převezen do sanatoria v Praze Podolí a operován. Svolané přední lékařské kapacity konstatovaly, že jedna z kulek zasáhla řadu vnitřních orgánů, uvízla v páteři a poranila míchu. Ještě týž den telefonoval šéf sanatoria profesor Jedlička kancléři prezidenta republiky Přemyslu Šámalovi tragickou zprávu: „Stav doktora Rašína jest beznadějný.

Přes tento beznadějný stav Alois Rašín se zraněním několik týdnů bojoval, zemřel až 18. února 1923 ve věku padesáti pěti let. I tento jeho poslední zápas ho však charakterizuje velmi výmluvně.

Čtěte také

Narodil se 18. října 1867 v Nechanicích ve východních Čechách, jako deváté dítě pekařského mistra Františka Rašína. Pílí i pevnou vůlí se postupně vypracoval nejen k tomu, že absolvoval práva na Karlově univerzitě, ale stal se i jednou z vůdčích postav české politiky. Před první světovou válkou působil v mladočeské straně a v roce 1911 dosáhl zvolení poslancem říšské rady ve Vídni.

Rašínovo krédo znělo: „Pracovat a šetřit. Jako ministr financí, jímž byl ve vládách první republiky celkem dvakrát, proslul politikou silné koruny. Silná koruna měla též vyjadřovat sílu nového státu - zde se mocně projevovalo Rašínovo vlastenectví, ba nacionalismus.

Nelze mu upřít velkou zásluhu na samotném zavedení československé měny, neboť mu předcházelo stahování a kolkování rakouských bankovek, operace velmi náročná, kvůli níž se dokonce na několik dní uzavřely československé hranice.

V pořadu Lenky Jaklové Ministrův atentátník z roku 1991 jsme si připomněli výraznou osobnost českých dějin doktora Aloise Rašína, od jehož narození uplynulo 155 let. V literárně dramatizovaném pásmu, připomínajícím okolnosti atentátu na tehdejšího ministra financí, účinkovali Milan Sandhaus, Petr Hübner, Leopold Běhan, Václav Dušek, Jiří Kalužný, Jarmila Cmíralová a Mirek Černý. Režie: Pavel Krejčí.

autoři: Český rozhlas Hradec Králové , baj
Spustit audio

Související