Ministr Gandalovič zavítá do Královéhradeckého kraje

22. září 2010

Zemědělské družstvo Lhota pod Libčany či jelení farma ve Slavětíně nad Metují budou v pondělí 7. července patřit k zastávkám ministra zemědělství Petra Gandaloviče. V České lesnické akademii Trutnov pak bude ministr hovořit o budoucnosti českého lesnického školství. "Zemědělství hraje v hospodářství našeho regionu důležitou roli. Pohromy, jako byla například ptačí chřipka, která zasáhla sousední Pardubický kraj, jsme naštěstí řešit nemuseli. Rozhodně je řada témat, která by rádi zemědělci z našeho kraje s ministrem zemědělství prodiskutovali," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.

Do Lhoty pod Libčany se sjede na pracovní besedu s ministrem pětadvacet zástupců zemědělců z celého kraje. Avizovali, že se budou ptát například na podmínky pro podnikání v zemědělství, ceny zemědělských výrobků či problematiku prodeje půdy. Ministr Gandalovič odpoledne zavítá i do České lesnické akademie Trutnov.
"Chtěli bychom s panem ministrem projednat možnost vzniku nového zákona, který by umožňoval, aby stát mohl svůj majetek pronajímat samostatným územním celkům. V současné době totiž legislativa nepovoluje pronajímat lesní půdu a my bychom potřebovali tři tisíce hektarů lesa, abychom byli soběstační a mohli podporovat naše nové obory," řekl ředitel akademie Jan Korbelář.
Na programu bude také situace v českém lesnickém školství, nábor žáků a stoupající náklady na výuku. Škola představí ministrovi i centrum odborného vzdělávání, které bude budovat. Stavět by se mohlo začít již příští rok v dubnu. Náklady činí 91 milionů korun. Výstavba centra je součástí projektu Královéhradeckého kraje, který potrvá do roku 2013. Ten počítá s tím, že v odborných školách vznikne šest center celoživotního vzdělávání za zhruba půl miliardy korun. Většinu financí na tento projekt chce kraj získat z Evropské unie.

Spustit audio