Ministerstvo kultury potvrdilo rozhodnutí o ochraně vily Anička

23. září 2010

Ministerstvo kultury definitivně potvrdilo rozhodnutí o památkové ochraně královéhradecké vily Anička. Současný majitel objektu, pojišťovna Generali, se tak musí vzdát plánů na zbourání nebo zásadní přestavbu vily. Rozhodnutí ministra kultury Václava Jehličky potvrdila i takzvaná rozkladová komise. Ta posuzovala připomínky pojišťovny k tomu, že se nejedná o historicky a architektonicky cennou budovu. Verdikt Václava Jehličky komentuje mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková: "Tím vlastně potvrdil prvoinstanční rozhodnutí ministerstva kultury, kterým byla vila Anička prohlášena za kulturní památku, protože se jedná o významný doklad historického a urbanistického vývoje města Hradec Králové."

"Vlastník té kulturní památky je povinen na vlastní náklad pečovat o její zachování, udržovat ji v dobrém stavu a chránit před ohrožením, poškozením, znehodnocením nebo odcizením. To říká doslova zákon. Kulturní památku je povinen udržovat pouze způsobem, který odpovídá jejímu významu, památkového hodnotě a technickému stavu," dodala Marcela Žižková, mluvčí ministerstva kultury.
Pro objektivitu případu je potřeba připomenout, že památkáři požádali o ochranu objektu až poté, co pojišťovna Generali avizovala, že vilu Aničku zbourá a na jejím místě postaví své nové sídlo. Tehdy památkáře podpořila silná vlna veřejného zájmu, což dnes ocenila ředitelka pardubického památkového ústavu Iva Lánská: "Myslím si, že petice, která měla opravdu veliký počet podpisů, je poslední možnost, kdy se dá ještě stavba zachránit, protože to bylo v hodině dvanácté. Podporuju to, aby občané se zamýšleli nad územím, kde žijí a ty podněty bez toho, aniž by čekali na nějaký další případ, podávali ať u orgánů památkového péče nebo přímo na ministerstvu kultury."
Mluvčí pojišťovny Generali Mário Böhme už dříve avizoval zájem pojišťovny v Hradci Králové zůstat: "Máme zájem v Hradci působit, protože je to kraj, který obchodně nás samozřejmě hodně zajímá a patří mezi ty nejúspěšnější vlastně v našem odbytu, to by bylo minimálně nefér vůči klientům. Generali v Hradci Králové samozřejmě zůstane."

Spustit audio