Minerálku bude hledat v Náchodě ve stometrové hloubce speciální vrtná souprava

2. listopad 2016

V Náchodě začíná pátrání po prameni minerální vody. Specializovaná firma má zatím v plánu udělat průzkumné a jímací vrty, radnice za práce zaplatí zhruba čtyři a půl milionu korun. Pokud se kvalitní zdroj minerální vody najde, chce město v budoucnu otevřít vlastní prameník. Ten původní s Idou je totiž kvůli sporům s majitelem už rok mimo provoz.

Specializovaná firma přebrala od města pozemek a příští týden přiveze vrtnou soupravu. Do konce roku provede tři průzkumné vrty, čtvrtý průzkumný vrt a následné dva jímací by měly následovat příští rok.

„Vrtná souprava může vrtat cokoliv. Je to pásová souprava, váží 13 a půl tuny a je schopná vrtat do hloubky 200 metrů," vysvětluje Miroslav Koreš, jednatel soukromé firmy, která bude provádět práce.

Vrty v Náchodě budou mít v průměru asi 13 centimetrů, souprava se zastaví zhruba sto metrů pod zemí.

Čtěte také

V ideálním případě by hloubení jednoho vrtu mělo trvat tři týdny, záleží ale na podloží, na které souprava při práci narazí: „Může nás to převapit, ale zvolíme takovou technologii, abychom to dokázali propažit a pokračovat ve vrtání."

Důležité je přitom jediné. Najít vodu vhodnou pro pití, tedy takovou, aby lidem chutnala - ideálně podobnou oblíbené Idě. Šance, že se to podaří, je prý kolem pětasedmdesáti procent.


Myslí si to Libor Michele, který má hydrogeologický průzkum na starosti: „Já tomu pevně věřím. Budeme vrtat na louce na které už celá řada vrtů provedena byla. Ale do menších hloubek. Většina těchto vrtů, které sahaly asi do deseti metrů, našla vodu, která byla minerální a měla v sobě kysličník uhličitý. My budeme vrtat mezi nimi."

Pokud se nalezení pramenu potvrdí, město začne stavět nový prameník, za zhruba 20 milionů korun.

Ten vyroste kousek od česko-polských hranic, za jedním z obchodních domů, na dohled od hlavní silnice. Místní tomu místu říkají malé lázně a budovu, která tam stojí, chce radnice opravit.

Oprava a otevření prameníku kyselky Ida

„Tím způsobem, že ve spodní části by se nacházely nějaké malé balneo provozy. Místo pro setkávání v horním patře, tam by se necházela expozice, která se bude věnovat celé historii těch lázní. Plus nějaká malá kolonáda s balneo prvky, případně s nějakými pítky pro ochutnávku minerální vody," říká místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka z ČSSD.

Město tak chce vyřešit dlouholeté spory s majiteli pozemků, na kterých jsou zatím používané vrty minerálky, včetně původního - veřejně přístupného prameníku.

Ten už je rok zavřený a přestože zástupci soukromé společnosti Běloveské lázně a.s. už několikrát mluvili o tom, že by ho rádi znovu zprovoznili, zatím se to nestalo.

autor: PLE
Spustit audio