Milovníci zlatavého moku zkouší ve Vamberku pod dohledem zkušeného sládka vařit domácí pivo

7. červen 2021 08:26

Ve Vamberku na Rychnovsku se vařilo pivo. Město v historii sice mělo dva pivovary, mnoho lidí si prý ale i tak právě tento nápoj připravovalo v domácím prostředí. Tak proč to nezkusit i v dnešní době. 

Čtěte také

„Tak, kdo bude dávat vodu? Ať to nestříká všude a naplňte tam 11,90 vody," sládek Milan Rambousek právě ukazuje, jak se dá uvařit pivo v domácích podmínkách.

Má na to speciální nádobu. Jak se jmenuje?
„To je varný hrnec, který slouží k celkové výrobě piva..

Co člověk potřebuje k tomu, aby si doma uvařil dobré pivo.
„Dobré je mít předpřipravený slad. Potom je možné dnes bez problémů koupit sušené kvasnice. Pak potřebujeme vodu, něco na mytí, nějaké plastové lahve a potom už bude pivo krásně zrát."

Čtěte také

Vypadá to úplně jednoduše. Vše se dá do varného hrnce a pivo je na světě.
„Možná to vypadá jednoduše, ale nemůže chtít po lidech, kteří s vařením piva začínají, aby technologiím odborně rozuměli. Pro ně je důležité, že slad nějak našrotují, namačkají a jsou šťastní, že získají sladkou, žlutou vodu. Základ budoucího piva, tedy sladinu."

Také pan René se přišel podívat, jak se vaří pivo. Už to někdy doma dělal?
„Ne, zatím ne. Už to tu pozoruji dvě hodiny a mám žízeň, že bych se o ni mohl opřít."

O historii vambereckého piva ví hodně Jiří Hostinský.
„Ve Vamberku byly dva pivovary. Ne tedy současně. Nejdříve byl panský pivovar, o kterém víme, že fungoval asi 200 let. A později tady vznikl měšťanský pivovar, který fungoval sotva 30 let."

Teď se tedy Vamberáci snaží dokázat lidem, že pivo si mlže doma uvařit prakticky každý.
„Zkoušel jsem to také, ale nevím, jestli mne přátelé chválili jen proto, aby neurazili. Bylo to svrchně kvašené pivo, takže mi moc nechutnalo."

Čtěte také

Jdeme se ještě znovu podívat k varnému hrnci, jak jsou už pánové s vařením piva daleko.
„Zatím ohříváme vodu. Jakmile docílíme přiměřené teploty, to znamená kolem 60 stupňů, potom takzvaně vystřeme surovinu."

Každá hospodyňka, když jde péct koláče nebo vařit svíčkovou, tak má představu, kolik zhruba času stráví v kuchyni. Když si půjdeme uvařit pivo, kolik času nám to zabere?

„Základní vaření je velmi jednoduché a krátké. Tedy v kuchyni můžete strávit zhruba 2,5 hodiny," dodává s úsměvem Milan Rambousek.

Koho zajímá historie vaření piva a pivovarnictví, může přijít v září do vambereckého muzea. Bude tam na toto téma instalovaná výstava s doprovodným programem.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související