Milovníci českého jazyka a literatury se sjeli do kraje pod Humprechtem na Šrámkovu Sobotku

2. červenec 2018 11:08

Už po dva a šedesáté zamířili do Sobotky na Jičínsku příznivci českého jazyka a literatury. Právě tady, v rodišti spisovatele Fráni Šrámka, se každoročně koná festival Šrámkova Sobotka. Letos s podtiulem Čas v nás. A originálně ho zahájili místní divadelníci.

Svěží, hravé a humorné, takové bylo zahájení 62. ročníku festivalu Šrámkova Sobotka. Postarali se o něj mladí sobotečtí divadelníci, kteří vyrostli v místním Studiu mladých.

„Připravili jsem takovou přehlídku různých pohledů na téma čas. Může se to zdát, a částěčně to tak i je trošku koláž, ale doufáme, že se tam podařilo dostat aspoň nějaké jednotící prvky a celkovou myšlenku, která je čitelná, " říká jeden z autorů a herců Šrámkova studia mladých Adam Hošek.

Chvíle před zahájením festivalu v sále sobotecké spořitelny

A doplňuje: „A opestřili jsme to i troškou písniček, se kterými si dal práci hlavně Jiří Šĺupka Svěrák. On složil hudbu, my jsme akorát dodali text."

Celý týden se, podle programové ředitelky festivalu Evy Markové, tady bude o literatuře diskutovat, ale bude i vznikat: „Máme v názvu, že jsme festivalem českého jazyka, řeči a literatury. A to chápeme v tom nejširším kontextu. Takže máme takové programové linie v průběhu týdne. Kdy dopoledne začínají nějakými odbornými přednáškami a paralelně vedle nich běží tvůrčí dílny."

Eva Marková a Lucie Peterková na festivalu Šrámkova Sobotka

Čtěte takéFestival Šrámkova Sobotka

Jednu z nich povede spisovatelka a dramaturgyně brněnského divadla Husa na provázku Kateřina Volánková: „Budeme zkoušet psát situace, dialogy, monology. Aby pochopili vůbec jak je to drama postavené. A potom na konci, protože letos je téma Čas v nás, a já se věnuji dokumentárnímu dramatu, tak se pokusíme nějak slepit naše vzpomínky dohromady, pokud možno v nějakém časovém pásmu. Aby to byl jednak čas v nás, ale také i čas, v kterém jsme žili, aby se to nějak odráželo. Ale uvidí se podle frekventantů. Záleží, jaká skupina se sejde a podle toho budeme pracovat."

Zatím je účastníků asi dvě stě. A ti si budou ten festivalový čas užívat i při kocnertech a divadelních představeních až do soboty 7. července.

Jiří Šlupka Svěrák při zahájení Šrámkovského festivalu s podtitulem Čas v nás
autoři: Milan Baják , luc , VaW
Spustit audio

Související