MILION ROUŠEK DO VELIKONOC - to je velká dobrovolnická šicí akce Oblastní charity Červený Kostelec

5. duben 2020

Oblastní charita Červený Kostelec zaměřuje v současné době všechny své síly na dodání roušek všem potřebným. K výzvě  MILION ROUŠEK DO VELIKONOC se přidávají stále další dobrovolníci z celého kraje a šijí a šijí. Zatím bylo za pomoci víc než 200 dobrovolníků ušito a darováno více než 8 000 roušek.

Do červenokosteleckého Volnočasového a vzdělávacího centra Háčko jela natáčet redaktorka Romana Pacáková. A jak mohla sama vidět, Háčko se proměnilo na mezisklad, balírnu a dispečink, kde se dobrovolníky ušité roušky scházejí a odtud jsou rozváženy tam, kde je jich nejvíce potřeba. Jak to celé funguje jí nadšeně vysvětlil Martin Fišer z Oblastní charity Červený Kostelec.

Dnes už je jasné, že roušky budou potřeba i po Velikonocích a šít se bude dál.

Jak můžete pomoci:

Dodáním hotových roušek: Šijete-li roušky a máte jich nadbytek, rádi přijmeme jakýkoliv počet roušek, které jsme schopni dále předat potřebným, kteří se na nás každý den obracejí.
Šitím roušek z dodaného materiálu: Chcete šít roušky, ale chybí Vám materiál? Rádi Vám pod domluvě poskytneme potřebné látky. Zároveň jsme schopni zařídit sběr hotových roušek na naše střediska.
Dodáním materiálu na šití: Prosíme rovněž o pomoc formou poskytnutí textilního materiálu (100% bavlna o rozměrech alespoň 22×20 cm), případně kontaktu na kohokoliv, kdo může materiál dodat.

Pokud se chcete do akce zapojit, najdete víc informací na internetových stránkách www.hospic.cz nebo je zjistíte na telefonním čísle 607 714 916.

Kdo může pomoci:

Všichni, kteří zůstali doma, mohou přiložit ruku k dílu a šít roušky, např. senioři, rodiny s dětmi, spolky, skauti, organizace… Roušek nebude nikdy dost, viz. vyjádření náměstka MZČR, prof. MUDr. Romana Prymuly.

Komu společně pomůžeme:

Vaše roušky pomohou potřebným, kteří se na nás každý den obracejí. Oblastní charita Červený Kostelec provozuje sociální a zdravotnická zařízení, mezi jejichž klienty patří senioři, pacienti hospice, lidé se zdravotním postižením a mnoho dalších. Darované roušky budeme poskytovat našim klientům, zaměstnancům i jejich rodinám.

Ředitel Oblastní charity Červený Kostelec Ing. Mgr. Miroslav Wajsar

Díky Vámi vyrobeným rouškám budeme schopni dále podpořit organizace a jednotlivce, kteří se na nás každý den obracejí, a to podle následujících priorit:

1. Pracovníci a klienti v terénních sociálních a zdravotních službách
2. Pracovníci a klienti v pobytových sociálních a zdravotních službách
3. Senioři nad 80 let a zdravotně postižení
4. Senioři nad 60 let
5. Rodiny s dětmi a všichni, kteří roušky potřebují

Milion roušek do Velikonoc - výzva Oblastní charity Červený Kostelec

Jak proběhne sběr a distribuce roušek:

Do 25 km od Dvora Králové nad Labem nebo Červeného Kostelce jsme schopni zavést materiál a zároveň roušky potřebným doručit.
Do vzdálenějších míst doručíme roušky díky spolupráci s Českou poštou (viz vyjádření České pošty o přepravě roušek zdarma).

Jak vyrobit roušku:

Návod na ušití roušky krok za krokem je umístěn na našem Youtube kanálu.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.