Miliarda korun vyztuží silnice v Královéhradeckém kraji

29. květen 2016

Královéhradecký kraj chce letos dát miliardu korun do oprav silnic nižších tříd. Rekonstruovaných by tak mělo být například 80 kilometrů vozovek, které jsou v nejhorším stavu, nebo čtyři mosty. Jde o historicky nejvyšší částku, kterou hejtmanství do silnic investuje.

Silnice z Jičína přes Železnici až na hranici okresu, z Albrechtic nad Orlicí do Borohrádku, nebo silnice z Jetřichova do Broumova. To jsou jen některé z celkem 44 projektů, na kterých chce Královéhradecký kraj letos začít pracovat.

Čtěte také

Z celkové částky přesahující jednu miliardu korun, dá kraj jen část, říká hejtman Lubomír Franc z ČSSD: „Toto financování je pro nás výhodné. 85 procent dá Evropská unie, 5 procent stát a 10 procent kraj. Funguje také příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury, to je také důležitý příspěvek. I v letošním roce jsme dali do silnic částku z přebytku hospodaření z loňského roku, tedy 100 milionů korun."

Dalších 200 milionů je příspěvek ze státního fondu dopravní infrastruktury a zbytek by měly pokrýt peníze z Evropské unie.

Stavba kanalizace ve Sloupu v Čechách komplikuje průjezd obcí

Podle ředitele krajské správy a údržby silnic Jiřího Brandejse by bylo potřeba do silnic ročně investovat asi tři čtvrtě miliardy korun: „Je zapotřebí se na to dívat tak, aby šlo průběžně do všech zdrojů, které jsou zapotřebí pro tu silniční síť. To znamená jak na údržbu, tak na opravy a investice. Na ty opravy a investice jde kolem 700 až 800 milionů ročně, tak aby ta investice byla pravidelná. A minimálně těch 450 až 500 milionů korun do té běžné údržby. Počítáno tedy včetně zimní údržby."

Správa a údržba silnic v Královéhradeckém kraji spravuje víc než 3300 kilometrů vozovek nižších tříd, z nichž ne všechny jsou v dobrém stavu.

„Procenta havarijních komunkací se dostaly po 50 procent. A ke konci loňského roku byly na 48 procentech. Konkrétně 1453 kilometrů bylo v havarijním stavu," říká Pavel Hečka z krajské správy a údržby silnic.

Konečná suma, kterou kraj na opravy silnic letos vydá, bude ale nejspíš nižší. Protože každý ze 44 projektů se vysoutěží za menší, než maximální cenu. Peníze, které tak případně zbydou, použije kraj na opravy vozovek v následujících letech.

autor: zen
Spustit audio