Milan Devinne jako Freddie Mercury věří, že příležitosti musíme chytit za pačesy a jít za svým snem

6. prosinec 2022

Zpěvák, muzikant, ale také herec, producent a režisér Milan Šatník z Hradce Králové, si změnil jméno na Milan Devinne. Jako kluk se zamiloval do písniček a hlasu Freddieho Mercuryho ze skupiny Queen. Což potom hodně ovlivnilo jeho životní dráhu a nejen hudební smýšlení. Stal se také manažerem Petera Freestona, někdejšího asistenta Fredyho Mercuryho.

Proč sis změnil příjmení?
Přiznám se, že jsem nad tím přemýšlel od svých 15 let, kdy jméno Šatník pronásledovalo hodně posměšků, samozřejmě i ve škole. Byl to tak trochu osobní problém. Potom když jdeš na koncert a na plakátě je Šatník mezi velmi zvučnými jmény, tak si říkáš, jestli tam někdo zpívá nebo se prodává skříň nebo něco takového. Jméno Devinne pro mne představuje vnitřní cestu, o které jsem přesvědčen v mnoha jazycích. Má různé významy, které mě reflektují.

V současnosti se oprošťujeme od převzatých písniček. Chceme dělat už pouze vlastní tvorbu, samozřejmě v angličtině.
Milan Devinne, zpěvák, herec, producent a režisér

Můžeme některé významy zmínit?
Ve francouzštině je to odhad. Myslím, že v rumunštině to znamená něco jako entrée, když přijde někdo na pódium, tak tady jsem. A dozvěděl jsem se, že v norštině to je v takovém jejich slangu jistá vytrvalost.

Čtěte také

A to všechno jsi. Protože jsi vytrvalý a jdeš za svými sny, kterých je hodně. Naposledy jsme se viděli u příležitosti projektu, když jste v době pandemie covidu nazpívali videoklip, který se jmenoval Jsme v tom všichni spolu, Hradec si pomáhá. Jakou to mělo odezvu?
Odezva byla úžasná. Měli jsme hodně sdílení na sociálních sítích, bylo tam více interpretů, což bylo úžasné. Různé styly zpěvu. Spousta lidí z různých odvětví se spojila v jeden projekt. A lidé na to krásně reagovali. Bylo úžasné jít po Hradci a jedna paní se mne ptala, zda ještě uděláme podobnou písničku. Tedy lidé si to pamatují, což je úžasné. Měli jsme možnost ukázat Hradec Králové v tom nejlepším světle, bylo to velice příjemné.

Mělo to také charitativní podtext.
Ano, výtěžek z projektu šel na Oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice Hradec Králové. Byli jsme rádi, že to vše tak dobře dopadlo.

Co je u tebe nového, kromě příjmení? Také nový sestřih ti sluší.
Je hodně změn. Zítra budeme křtít naše debutové album. Když název volně přeložím, tak zní: Je načase jít dál. Album je součástí autobiografie pana Petera Freestonea, kde texty, které k němu napsal, obsahují myšlenkové pochody Freddie Mercuryho, jak se cítil v různých životních situacích. Například když byl s kapelou na turné, když byl zamilovaný, nebo i když umíral.

Čtěte také

Tedy na světě je nové cédéčko a k tomu ještě i nová knížka o životě Petera Freestonea.
Přesně tak. V knížce on začíná momentem narození, je tam i něco málo o jeho rodině. A jeho příběh se nese po celou dobu až do momentu, kdy se stal čestným občanem České republiky. Získal české občanství tady v Hradci Králové. A je tam samozřejmě i kapitola o Freddie Mercurym, kde budou uvedeny jeho doposud nezveřejněné fotografie, které svět ještě nespatřil.

A doprovází to cédéčko?
Ano, je to vlastně šestá kapitola knihy, která slouží jako booklet. Jsou tam sepsané texty, aby si čtenáři mohli procítit to, čím si Freddie procházel. A přes QR kód se dostaneš na naše webové stránky, kde si můžeš zdarma v rámci knížky písničky poslechnout. Písně jsou v anglickém jazyce, a tak jsme oslovili českého herce Petra Baťka, který nám to převeršoval do českého významu. Aby to bylo příjemné i pro čtení.

Pojďme ještě připomenout, jak to bylo s tebou a Peterem. Jak vy jste se potkali.
Revivalová kapela přijela do Kostelce nad Orlicí, hráli Queeny a Freddieho. A Peter tam byl jako host. Já jsem tomu nevěřil, protože co by Peter Freestone dělal v Týništi nad Orlicí. Netušil jsem, že žije v České republice. Když to shrnu, tak mě rodiče učili lidové rčení, líná huba holé neštěstí. Takže jsem měl různé dotazy a šel jsem za ním do zákulisí. On se mi pak následně ozval, že jede opět do východních Čech a nabídl mi pomoc s angličtinou, protože pomáhal českým zpěvákům s anglickou výslovností. Ukázal jsem mu své projekty, a to se proměnilo v různá dobrodružství, cestování po světě a stalo se z toho velice přátelské pouto.

Čtěte také

Vzpomínám na váš společný projekt TFA, tedy Titanic Freddie AIDS. S tím jste jezdili po celém světě.
Je to tak. Naposledy bylo Mexiko 2019, kdy jsme jezdili po mexických univerzitách. Tento projekt chceme vrátit od nového roku do škol a zase přednášet žákům o této zákeřné nemoci.

Co tě čeká dál?
V současnosti se víceméně oprošťujeme od převzatých písniček. Chceme dělat už pouze vlastní tvorbu, samozřejmě v angličtině. A od ledna začnu psát album v češtině s pomocí básníka a herce Petra Baťky, který my s tím bude pomáhat. A dostal jsem roli od režiséra Tomáše Magnuska. Půjde o velice zápornou roli, jednu z hlavních rolí ve filmu Ležáky, který se připravuje pro příští rok.

Čtěte také

To ovšem nebude tvá první taková podobná role. Už jsi účinkoval v rolích nejrůznějších gestapáků a nacistů.
To je pravda. Ve francouzském dokumentu Zradil jsem Hitlera. Nebo jsem se ukázal několikrát i v seriálu První republika. Z maminčiny strany mám předky Němce a z tátovy zase Slováky. Takže jsem takový mix.

A kdy bude nějaký koncert tady u nás ve východních Čechách?
Nejblíže budeme 13. ledna v Třebechovicích pod Orebem s talk show večerem o Freddie Mercurym s Peterem Freestonem. Je to komponovaný pořad ve spolupráci s naší kapelou Devinne, kde hrajeme akustické varianty písní kapely Queen.

Ať se ti Milane ve všem daří. Jsem rád, že jsme se zase viděli a těším se na příští setkání.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.