Mezinárodní veletrh Svět knihy představil i zajímavé publikace s křesťanskou a židovskou tematikou

11. květen 2007

Mezinárodní knižní veletrh Svět knihy Praha, jehož pořadatelem je Svaz českých knihkupců a nakladatelů, nabídl koncem minulého týdne na Výstavišti Praha odborné i široké čtenářské veřejnosti mnoho zajímavých programů a nechyběly na něm ani prezentace nakladatelství, která vydávají literaturu s křesťanskou a židovskou tematikou.

Karmelitánské nakladatelství představilo svůj nový projekt iEncyklopedie.cz, což je praktická internetová encyklopedie, která spojuje zpracování hesel s odkazem na dostupnou literaturu. Encyklopedie je zatím v testovacím provozu, ale už teď je možné do ní nahlédnout na adrese www.iencyklopedie.cz.

iEncyklopedie.cz

Novinkou nakladatelství Maranatha byla kniha podnikatele a křesťana Radima Passera s názvem 3 a 1/2 roku II aneb S vírou a odhodláním. Povzbuzen kladným ohlasem své první knížky, pustil se Radim Passer v průběhu roku 2006 do pokračování ve vyprávění o svém životě. Popisuje v něm časový úsek od dubna 2002 do podzimu roku 2005. Víra v Boha je už v Passerově životě pevně zakotvena, v jejím důsledku už soukromý život postrádá bouřlivost, developerská práce se mu díky Božímu požehnání výborně daří. To však neznamená, že jeho život byl v oněch letech nudný! Právě naopak. V této knize sledujeme, jak lidé, kteří ještě nedávno byli Passerovými přáteli a kteří si odnesli z jeho firmy mnoho desítek milionů korun, si objednali jeho zavraždění profesionálním zabijákem! Nejen Radim Passer sám, ale celá jeho rodina tak byla nucena po nějaký čas žít ve zvláštním režimu, chráněna pouze z vlastních prostředků, neboť - jak se v knize dozvíme - náš stát nebyl schopen poskytnout ochranu člověku očividně ohroženému na životě. Do tohoto druhého dílu se bez jakýchkoliv problémů lehce vpraví i čtenář, který neměl možnost přečíst si 1. díl knihy.

Radim Passer

Pozoruhodnou knihou z produkce nakladatelství Návrat domů je titul Konec legrace. Německo na kolenou! A co my?, jehož autorem je jeden z nejznámějších německých televizních a rozhlasových komentátorů Peter Hahne. Jeho kniha přináší šokující informace o rozpadu nejen německé, nýbrž celé evropské společnosti a její kulturní tradice. Autor analyzuje - na základě běžně dostupných informací a vyjádření čelních politických představitelů - aktuální stav německé společnosti, a předkládá ne příliš radostný výhled do budoucnosti. Přesto neztrácí naději, že náprava je ještě možná. Nakolik se situace našich sousedů týká nás, můžeme zvážit i my sami - i vzhledem k tomu, že patříme ke společenství národů Evropské unie, jejíž hospodářství se opírá především o hospodářsky silné Německo.

Peter Hahne: Konec legrace

U stánku s názvem Šíření písma svatého bylo možné zdarma dostat trhací kalendáře s křesťanskými úvahami na každý den, Nový zákon a různé brožurky. Kalendáře s úvahami na každý den jsou mezi lidmi poměrně oblíbené a najdou se i prodejci, kteří toho zneužívají. Ačkoliv vydavatelství Šíření písma svatého nabízí tyto kalendáře zdarma, prodejci z nich vytrhávají stránku s tímto údajem a kalendář za určitý obnos prodávají.

Šíření Písma svatého

Z dalších českých vydavatelů křesťanské literatury se na veletrhu Svět knihy prezentovala Česká biblická společnost, nakladatelství a knihkupectví Kalich, Portál a Vyšehrad.

A zastoupena byla také literatura s židovskou tematikou. Židovské muzeum v Praze prezentovalo nejen zajímavé knihy či CD-romy, ale také pexeso či podložky pod myš s fotografiemi předmětů ze sbírek muzea.

Stánek Židovského muzea na knižním veletrhu Svět knihy Praha 2007
Spustit audio