Mezinárodní festival OUTDOOROVÝCH filmů v Polici nad Metují

23. září 2010

V Pellyho domech v Polici nad Metují zakotví "Mezinárodní festival outdoorových filmů" (MFOF) - přehlídka dobrodružných, extrémních, adrenalinových a cestopisných filmů. Festival, který bude probíhat od 8. do 11. listopadu 2007, nabídne během čtyř dnů celkem šest filmových bloků, tři cestopisné besedy s promítáním a výstavu fotografií. Promítací bloky budou sestaveny z filmů těchto kategorií: dobrodružný a extrémní sportovní film, horolezecký a horský film, dobrodružný vodní sportovní film, cestopisný film. Na programu se kromě soutěžních snímků objeví také např. vítězné filmy minulých ročníků MFOF nebo filmy známého českého dokumentaristy Jana Špáty.

Cestopisné besedy zavedou návštěvníky festivalu do různých koutů světa:
v pátek 9. 11. (od 17,30 hod) představí Jiří Mára prostřednictvím svého objektivu a vyprávění Nový Zéland. Cestu absolvoval společně se svým synem Jirkou, který je trvale upoután na invalidní vozík. Tímto způsobem chtějí dát motivaci všem, kteří o naplnění svého životního snu musí těžce bojovat.
Film Jiřího Máry je jedním ze soutěžních snímků MFOF a byl porotou zařazen mezi snímky nominované na festivalovou cenu.

Sobotní podvečer (od 17,30 hod) bude patřit návštěvě největší země světa - Rusku. Cestovatel, fotograf a publicista Juraj Kaman představí Moskvu, Petrohrad, Solovecké ostrovy a mnoho dalších zajímavých místech.

Cyklus besed zakončí v neděli (od 17,30 hod) vyprávění Ivana Orla. Bude o plavbě okolo světa, kterou absolvovala česká posádka na napodobenině korábu ze šestnáctého století. Plavba trvala více než pět let a během vyprávění Ivan Orel přiblíží nejen cestu, ale i stavbu lodi a osudy posádky.

Celý festival bude doplňovat výstava s názvem "Pouště světa". Prostřednictvím barevných fotografií představí cestovatel Juraj Kaman pouště Afriky, Asie a Ameriky. Výstava ve vstupních prostorech Pellyho domů trvá od 29. 10. do 11. 11. Je otevřena pondělí - pátek. V době konání festivalu bude přístupná také o víkendu, v rámci festivalového programu.
Bezprostředně na MFOF navazuje výstava s názvem "Setkání" (výstava k připomenutí nedožitých 75. narozenin prof. Jana Špáty a nedožitých 70. narozenin akad. malíře Ivo Švorčíka). V rámci její vernisáže (13. 11. od 16,00 hod) budou promítány další snímky Jana Špáty.
V rámci MFOF lze podpořit projekt EMIL, určený handicapovaným dětem, a to zakoupením festivalového katalogu v ceně Kč 10,-. Finanční výtěžek z prodeje katalogů ze všech 19 festivalových měst bude předán tomuto benefičnímu projektu. Katalog je v prodeji v místě promítání.

Podrobný program MFOF je k dispozici na www.policko.cz nebo www.mfof.cz.

Spustit audio