Mezi Broumovem a Otovicemi se bude jezdit maximálně padesátikilometrovou rychlostí

14. listopad 2017 11:50

Rychlost aut projíždějících mezi Broumovem a Otovicemi nově omezí dopravní značky. Nejvyšší povolenou rychlostí bude padesátka. Shodli se na tom zástupci dotčených obcí, policie i samotní obyvatelé problémového úseku. Na něm chybí chodníky a podle místních je kvůli rychle jedoucím autům nebezpečný.

„Můj vnuk je těžce zraněn. Byl sražen takovým způsobem, že nám bojuje o život," říká Miroslav Netík. Bydlí ve Velké Vsi, což je místní část Broumova směrem na Otovice. Tam prý řidiči jezdí často velmi rychle a na to podle něj doplatil jeho vnuk.

„Jel na kole k nám. A to vozidlo jelo velkou rychlostí. Neumíme to odhadnout, ale brzdná dráha byla přes 60 metrů. To už napovídá, že to klidně mohlo být ve stokilometrové rychlosti," dodává Miroslav Netík

U silnice přitom chybí chodníky a přímo ve vozovce se tak často pohybují děti z nedaleké školy, a nebo turisté mířící hlavně během letní sezóny na nedalekou zvířecí farmu.

„Daleko víc tady hrozí vběhnutí dětí do cesty, přebíhání vozovky a tak dále. To znamená, že ten pohyb těch chodců se tady čím dál víc zvyšuje," upozorňuje dopravní inženýr Policie ČR v Náchodě David Kult. Právě policie tak svolala veřejné jednání a na něm se o případných změnách diskutovalo.

Omezení rychlosti (ilustrační foto)

Výsledek jednání je jasný. Nově se tak nejpozději do konce roku posune značka konec obce o zhruba o dva kilometry, Broumov tak bude prakticky navazovat na Otovice. Místo povolené devadesátky bude nejvyšší možnou povolenou rychlostí padesátka, na většině úseku bude navíc zákaz předjíždění.

„Ten úsek Broumov - Otovice je opravdu problematický. Je to rovinka, takže snížení rychlosti určitě budeme jako město kvitovat," říká místostarosta Broumova Kamil Slezák z TOP 09.

A podobný názor má i nezávislý starsta Otovic Petr Novák. „Respektuji rozhodnutí místních občanů. Také bych nechtěl, aby mi někdo jezdil rychle kolem baráku. Tedy za Otovice já to respektuji."

Broumov ve zmiňované lokalitě také uvažuje o úsekovém měření rychlosti. Navíc se začíná mluvit o nutnosti vybudovat alespoň na jedné straně silnice chodník.

Spustit audio

Související