Metropole českého spiritismu, začínáme se otužovat a těhotenství na ultrazvuku. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V meditativním čase podzimu se vydáme do světa spiritismu, tedy do Nové Paky. Tamní muzejní sbírka spiritistických kreseb, platí za největší tohoto typu u nás a jednu z největších v Evropě. S historikem Miloslavem Bařinou si ji s údivem prošla i redaktorka Eliška Pilařová.

„A dokonce i způsob instalace je stejný, jak to spiritisté dělali. Oni měli první vlastní výstavu medijních kreseb tuším v roce 1904 v Hořicích. Ta média normálně neuměla kreslit. A je zajímavé, že u většiny kreseb je také ještě uveden přesný čas a jsou i podepsáni svědkové. Lidem se libí ty novější kresby ze 30. let 20. století, ale já mám nejraději právě ty nejstarší," říká Miloslav Bařina.

Čtěte také

Otužování není jen vánoční plavání v ledové vodě. Mohlo by se stát součástí života každého, kdo chce udělat něco pro své zdraví. Působí proti nemocím z nachlazení, ale také proti alergiím, vředové chorobě, hypertenzi a některým nervovým chorobám či psychickým poruchám.

Tradiční štěpánské koupání v areálu Vodník ve Vimperku

V případě nemocí z nachlazení platí, že otužilý člověk má větší naději, že neonemocní. Pokud přece onemocní, pak má nemoc lehčí průběh a dříve odezní. Otužování umožňuje lépe se přizpůsobit teplotním výkyvům okolí. Prospívá všem bez ohledu na věk. Je však nutno dodržovat několik zásad.

Čtěte také

Pokud jste teprve nedávno zjistila, že čekáte své tolik vytoužené děťátko, možná už jste celá netrpělivá, až ho uvidíte na monitoru a domů si odnesete černobílý snímek, kterým se budete chlubit svým známým. Jenže ultrazvuk neslouží jenom pro potěchu budoucích maminek, má mnohem důležitější význam.

V každém trimestru se určují a měří hodnoty, díky nimž jsou lékaři schopni rozpoznat případné vývojové vady plodu a předchází se tak různým komplikacím. MUDr. Ivana Kacerovská v naší radioporadně: Kolik ultrazvukových vyšetření vás čeká v těhotenství? Kdy se těhotenství pozná a je vyšetření bezpečné?

autor: baj
Spustit audio

Související