Meteorologové varují před silným sněžením a sněhovými jazyky

23. září 2010

Český hydrometeorologický ústav upozorňuje na silné sněžení a sněhové jazyky, které se mohou vyskytovat až do středy. Po minulém teplém týdnu, kdy panovalo počasí téměř jarní, nyní meteorologové mluví o příchodu pozdní zimy. Varování před silným sněžením platí až do středečních 12:00 pro kraje Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský, Středočeský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Vysočina, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.

Výstraha před sněhovými jazyky či závějemi platí do středečních 12:00 pro kraje Středočeský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Vysočina, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.
Ve druhé polovině noci na úterý budou srážky zesilovat a rozšiřovat se k západu až do východní poloviny Středočeského a Jihočeského kraje, sněžit má i ve výšce 300 metrů. Ve středu budou srážky během rána a dopoledne slábnout.
Meteorologové očekávají, že napadne v polohách nad 400 metrů pět až 15 centimetrů, v polohách nad 800 metrů 15 až 30 centimetrů, v Jeseníkách a v Beskydech kolem 50 centimetrů nového sněhu.
Ve druhé polovině noci na úterý začne ve východní polovině území vát čerstvý vítr, ve vyšších polohách s nárazy kolem 54 kilometrů za hodinu, který bude v polohách nad 600 metrů místy vytvářet sněhové jazyky, na horách ojediněle i závěje.
Meteorologové doporučují omezit cestování v noci, na horách doporučují sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla.

Spustit audio