Meteorologové prodloužili platnost výstrahy před požáry, situace se může zlepšit koncem týdne

9. červenec 2019 09:09

V celém Královéhradeckém kraji platí výstraha meteorologů před možným vznikem požárů. Některé regiony v Česku už dokonce sáhly k vyhlášení zákazu rozdělávání ohně a strážníci rozdávají pokuty i za zapálenou cigaretu. Na Hradecku takový zákaz zatím neplatí a třeba hradecká Městská policie zatím neřešila žádné rizikové chování, související s hrozbou požárů. Situace ale dobrá není. Je třeba dbát maximální opatrnosti - riziko totiž ještě zvyšují sezónní práce na polích.

Meteorologové prodlužují výstrahu před požáry každý den a podle ředitele krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Zdeňka Šiftaře to zatím nevypadá, že by se měla situace v nejbližších hodinách změnit.
„Na nejbližší dny nepředpokládáme, že by se situace nějak výrazněji změnila. Jestliže by někde mohly spadnout nějaké srážky, budou velice slabé a výrazně lokální."

V pohotovosti jsou hasiči

I když podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Martiny Götzové zatím hasiči fungují v běžném režimu:
„Ačkoliv jsme prozatím v Královéhradeckém kraji nepřijali v souvislosti se suchem žádná mimořádná opatření, rizika vzniku požáru v přírodním prostředí jsou stále velmi velká."

Meteorologové prodloužili platnost výstrahy před požáry, hasiči jsou v pohotovosti

A tu a tam se naplní. Jako o tomto víkendu v Krkonoších, kdy si na Světlé hoře jeden z návštěvníků zapálil cigaretu a nedopalek odhodil na zem.
„Hořel malý prostor, požár nebyl velkého rozsahu. Nicméně bylo to ve velmi těžko přístupném terénu, kam se naše velká zásahová technika nedostane. A to je vždy problém."

Častější je ale zapalování ohňů například v kempech nebo u rekreačních objektů.

Meteorologové prodloužili platnost výstrahy před požáry, hasiči jsou v pohotovosti

V autokempu ve Velkém Vřešťově mohou návštěvníci na vyhrazených místech oheň rozdělat. A podle recepční Jitky Hlavové se chovají zodpovědně. Jakékoliv porušení by provozovatelé kempu řešili nekompromisně, usmívá se:
„Udělali bychom s nimi krátký proces. Nedá se nic dělat, musíme být přísní, bohužel."

Recepce v kempu funguje pouze do 20. hodiny večerní. Podle Jitky Hlavové ale ani potom není kemp bez dozoru:
„Hlídáme si to. Nebo to hlídají i to, co jsou tu ubytováni na karavanech. Takže oni opravdu, když my večer odjedeme, hlídají, aby se tady něco nestalo."

Devět jednotek hasičů likvidovalo požár lisu a balíků slámy. Škoda přesahuje milion korun

Požár na poli v katastru obce Barchov v okrese Hradec Králové

Devět jednotek požární ochrany z druhého stupně požárního poplachu zasahovalo ve středu v podvečer u požáru na poli v katastru obce Barchov v okrese Hradec Králové.

Karavany mají navíc často ohniště společná. Iva, která nedaleko jednoho z nich rybaří, souhlasí s tím, že je opravdu třeba si dávat pozor:
„Máme ohniště obložené cihlami a sedíme u něj. Takže si vážně dáváme pozor. Je to nutnost."

Iva táboří snad pět metrů od rybníka. Tedy není nakonec problém uhlíky ještě prolít vodou a důkladně uhasit.

Podle mluvčí krajských hasičů Martiny Götzové se sice většina lidí chová podobně zodpovědně, přesto hasiči nevylučují možný nárůst počtu požárů v přírodě. Začínají totiž sezónní práce na polích a to riziko vzniku požárů ještě zvyšuje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související