Meteorologové dál varují před sněhovými jazyky, nejčastěji se budou tvořit ve vyšších polohách

4. leden 2015
Zprávy

Dnes a taky v začátku týdne bude sněžit. Na horách může napadnout až 30 cm sněhu. Celý den bude foukat čerstvý vítr. Na silnicích je sníh většinou rozbředlý nebo uježděný. Řidiči by proto měli jezdit opatrně. V Krkonoších a Jeseníkách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Meteorologové prodloužili výstrahu před sněžením a sněhovými jazyky až do pondělní osmnácté hodiny.

„Během dne bude zesilovat čerstvý vítr rychlostí 4 až 8, místy s nárazy až 20 metrů za sekundu. Proto ještě stále platí varování na tvorbu sněhových jazyků, a to do pondělních 18 hodin,“ upozorňuje meteoroložka Milena Ferebauerová.

Během noci napadlo většinou dva až šest centimetrů nového sněhu. Nejvíc na jihozápadě Čech. Tam nasněžilo až deset centimetrů a na Šumavě až 15.

„Na tvorbu nové sněhové pokrývky, ale s nízkým stupněm nebezpečí, platí ještě výstraha ČHMÚ pro severovýchod našeho území, hlavně pro oblast Jizerských hor a Krkonoš. V této oblasti, hlavně na návětrných stranách, by mohlo napadnout až 30 centimetrů nového sněhu,“ říká meteoroložka.

V Krkonoších a Jeseníkách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Počasí v dalších týdnech bude podle Mileny Ferebauerové průměrné:

„Období příštích čtyř týdnů od 5. ledna do 1. února čekáme teplotně i srážkově průměrné. Počasí bude odpovídat roční době – zimnímu počasí. Nelze vyloučit, že zejména teploty mohou zamířit jak do podprůměrných, tak i nadprůměrných hodnot. Což k lednovému počasí patří.“

Silnice jsou sjízdné s opatrností

Většina silnic v republice je po chemickém ošetření sjízdná. Řidiči by ale měli počítat s rozbředlou vrstvou sněhu. V Krušných horách místy vydatně sněží a jen s opatrností je sjízdná dálnice D8.

„V případě Krušných hor je to hlavně západní část okresu Most a Chomutov, pro Ústecký kraj mohou být srážky trvalejší,“ říká meteorolog Martin Novák.

Na sněhové jazyky si musí dát pozor řidiči na Prachaticku a Českokrumlovsku. Husté sněžení tam vystřídal silný nárazový vítr. Na většině silnic je po chemickém ošetření rozbředlá vrstva sněhu, na dalších úsecích leží ujetý sníh krytý štěrkem.

Rušnou noc mají za sebou silničáři v Plzeňském kraji. Na celém území regionu padal nový sníh a posypové vozy proto vyjížděly na silnice ve všech sedmi okresech kraje. Všechny hlavní silniční tahy v regionu jsou od rána s opatrností sjízdné.

autoři: Jan Kopřiva , bach , dkf , lum
Spustit audio