Meteorologové dál varují před deštěm. Velké problémy už způsobila voda v Královéhradeckém kraji

19. červen 2020 11:01

Meteorologové dál varují před silnými dešti - zasáhnout mají většinu republiky. Problémy voda způsobila už včera. Hlavně na Královéhradecku a Ostravsku.

Moravskoslezští hasiči museli kvůli přívalovým dešťům zasahovat zhruba u stovky případů. Nejčastěji museli čerpat vodu ze sklepů, garáží anebo suterénů. Podobné to měli i královéhradečtí hasiči. Největší problémy řešili na Rychnovsku, kde voda zaplavila auta, řadu bytovek i rodinných domků. Nejčastěji museli čerpat vodu ze sklepů, garáží anebo suterénů.

Čtěte také

„Nábytek pryč, koberce pryč, nějaké to PVC, pod tím je také bláto, že jo," popisuje škody Josef Novák, který žije v obci Tutleky nedaleko Rychnova nad Kněžnou.

Stojí v otevřených dveřích svého domu, za ním je vidět vodou napáchanou spoušť.
„Bylo asi tak půl metru vody v celém přízemí. Nejhorší je, že se všude naplavilo plno toho bahna."

Voda opadla teprve před chvílí, jeho žena už se ale dala do úklidu, nemá ovšem daleko k slzám.
„I věci nenošené, všechno je zabahněné. A ještě jsme měli slepice, tak ty jsou utopené. Řeknu vám, nejradši bych utekla."

Právě Tutleky jsou jednou z nejvíc postižených obcí v Královehradeckém kraji. Vesnicí se podle hasiče Martina Kubíčka prohnaly dvě řeky.
„Po hlavní komunikaci teklo kolem tři čtvrtě metru vody. A místní potok byl rozvodněný, odhaduji dvacet metrů na šířku. Běžně mívá tak do metru."

Lokální povodně na Rychnovsku

Jeho kolegové přímo v Tutlekách přenesli jednu imobilní ženu ze zatopeného přízemí do patra.

Evakuovat lidi museli hasiči také o několik kilometrů dál, v Kostelci nad Orlicí.
„Byly tam zaplavené dvě auta. Zachraňovali jsme pět osob a jedno zvíře."

Lokální povodně na Rychnovsku

Přívalové deště zasáhly i Rychnov nad Kněžnou. Přímo u areálu nemocnice voda zaplavila sklepy asi desítky bytových domů a částečně také několik aut, říká hasič Tomáš Cvejn.
„Museli jsme počkat, až přestane ten vydatný déšť. Nicméně i při něm jsme lidem poskytovali lidem pomoc."

Podobně postižených míst bylo v okresním městě celá řada, někdy ani hasiči nestíhali vodu odčerpávat a lidem alespoň nabízeli pytle s pískem.
„No já vám je tady mohu nechat. Neškubejte s nimi nebo se roztrhají."

Čtěte také

Na mnoha místech Královéhradeckého kraje pokračuje likvidace škod po lokálních povodních. Pomáhat začali kromě hasičů i dobrovolníci. Někde s úklidem, jinde třeba připravili pro ostatní jídlo.

Noc byla v Královéhradeckém kraji z pohledu hasičů o poznání klidnější, aktuálně není v terénu žádná jednotka, která by odčerpávala vodu ve včera zasažených oblastech. Během noci a rána měli krajští hasiči pouze čtyři případy, kdy odstranili spadlé stromy z komunikací.

V souhrnné statistice evidují hasiči za včerejší den asi 120 událostí, kdy poskytovali technickou pomoc při odstraňování následků přívalových dešťů.

Lupenice (u Rychnova nad Kněžnou)

Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí platí i pro dnešní den. Krajské operační a informační středisko hasičů je už od včerejšího odpoledne posíleno, aby zvládalo nápor případných telefonátů.

autoři: Václav Plecháček , baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související