Městští strážníci stárnou, třetina je starší 50 let. Mladé tato práce neláká, nebo pouze dočasně

27. březen 2023 14:56

V Česku se zvyšuje průměrný věk strážníků městských policií. Mladí o práci nemají zájem, anebo slouží jen do té doby, než se jim podaří dostat k policii, případně armádě. Téměř třetině strážníků napříč republikou je tak, podle údajů Českého statistického úřadu, víc než 50 let. Brzy to může být znát při řešení problémových situací.  

Čtěte také

„Samozřejmě, že kvůli tomu, jak roste agresivita pachatelů, tak fyzická zdatnost je u této práce opravdu velmi potřebná,“ říká předseda výkonného výboru Unie bezpečnostních složek pro městské a obecní policie Ondřej Mundl.

Současně je velitelem strážníků v Jaroměři na Náchodsku, zvyšující se průměrný věk strážníků považuje za obrovský problém. „Jednak proto, že nemáme vlastně nastupující generaci, které bychom předávali zkušenosti. A potom samozřejmě s přibývajícím věkem jednoznačně efektivita zásahů strážníků klesá.

Podobné je to i jinde. Například v Hradci Králové měli před 10 lety 70 procent strážníků mladších 40 let, aktuálně je ve stejné věkové kategorii pouze 31 procent strážníků. Mladé se sice nabírat daří, řada z nich ale brzy zase odchází k ozbrojeným složkám.

Čtěte také

„Pokud nastoupí k nám a během dvou let se z nich stanou kvalitní pracovníci, tak přechod k policii potom mají daleko jednodušší, vysvětluje mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová.

Důvod, proč mladí strážníci odchází k policii nebo třeba armádě je podle ní jasný. Lepší budoucnost. „Nejen, že je tam čeká práce, kde mají nějaké postupy, nejsou jako u nás jen na té ulici, ale samozřejmě jsou tam i další benefity. Když ten kluk ví, že dostane za 20 let výsluhu, tak se mu pracuje o mnoho lépe.

V Česku je zhruba 8 500 strážníků, z toho téměř třetině už bylo 50 let. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, zatím poslední dostupná celorepubliková data jsou z roku 2021.

Čtěte také

Od té doby se podle Evy Kněžourové situace rozhodně nezlepšila. „Snažíme se těm starším strážníkům najít takovou pozici, která odpovídá jejich věku. Kde budou schopni pracovat dobře. Nicméně my tolik kancelářských míst nemáme.

Velkým strašákem je pro strážníky také postupné zvyšování věku pro odchod do důchodu. Kolegium ředitelů městských policií statutárních měst a hlavního města Prahy se tak snaží o to, aby strážníci byli zahrnuti do profesí, které mají nárok na odchod do předčasného důchodu bez krácení výše důchodové výplaty.

Jednají o tom třeba s ministerstvy vnitra nebo práce a sociálních věcí.

Spustit audio

Související