Městské policii chybějí dopravní značky na měření rychlosti v obcích

22. září 2010

Pravomoc postihovat nepřiměřenou rychlost ve městech a v obcích strážníkům městské policie díky novele zákona zůstala, i když se změnami. Využít ji ale zatím nemohou, protože nemají odpovídající dopravní značky, které budou oznamovat začátek a konec měřeného úseku. Strážníci změny kritizují, podle nich budou nahrávat neukázněným řidičům. Jičínský místostarosta Ladislav Brykner uvedl, na co strážníci stále čekají: "Není vyhláška, která by stanovila, jak má ta značka vypadat, takže my jsme udělali oficiální dotaz na odbor dopravy. Odbor dopravy udělá oficiální dotaz na ministerstvo dopravy. Dnes, ať tam dáte jakoukoliv značku, tak to může kdokoliv zpochybnit, takže dokud není oficiálně, jak má ta značka vypadat a my ji nemůžeme dát, tak neměříme."

I v Nové Pace čekají strážníci na konečnou podobu dopravních značek. Připravili už žádost s vytipovanými místy měření, kterou postoupili ke schválení Policii České republiky. Neznají ještě ale konkrétní podobu přenosných značek se symbolem radaru a s nápisem měření rychlosti. Podobný problém mají i v Hořicích, potvrdil to velitel městské policie Stanislav Nosek: "My měřit nebudeme, dokud nebudou kloudný značky uzákoněný."
Podle velitele Noska se neustále upozorňuje na to, že nejčastější příčinou nehodovosti je rychlá jízda a vláda právě tady, podle něj, znesnadňuje strážníkům prevenci v obcích: "Jestli chcete slyšet můj názor, tak to, co vlastně je novela zákona od 1. ledna, tak dle mýho názoru je to normální paskvil."

Spustit audio