Městské muzeum v Úpici stěhuje depozitáře. Do opravené budovy se přesune na 6 000 položek

21. únor 2020 10:06

Městské muzeum v Úpici zařizuje nové depozitáře. V těchto dnech stěhují pracovníci muzea do opravené sousední budovy sbírky čítající přibližně 6000 položek. Na prohlídku nových prostor se v doprovodu ředitelky Jany Nešněrové vypravila reportérka Jana Házová.

Vešli jsme do staré budovy, která je ale opravená. Má nádherné nové dveře a uvnitř je cítit novota. Nebudou tady ovšem žádné byty, bude tu depozitář úpického muzea.

Čtěte také

„Nebude tady jen depozitář. Jde o nově zrekonstruovaný objekt na úpickém náměstí, který připadl místní kultuře. To znamená městskému kulturnímu středisku a městskému muzeu," vysvětluje Jana Nešněrová.

A hned doplňuje.
„V budově bude také technické a administrativní zázemí obou institucí."

Jdeme se podívat na půdu, do druhého nadzemního podlaží. Na dveřích je nápis: Depozitář muzea - nevstupovat. My to ovšem máme dovoleno.

„Teď jsme v části depozitáře, který je manipulačním prostorem v rámci stěhování. Když přejdeme do hlavní místnosti, kde kolega finišuje s tou nejdůležitější prací, sestavuje regály, tak si zde už krásně dokážeme představit, jak to v takovém depozitáři vypadá. My muzejníci občas s nadsázkou říkáme, že muzejník je takový lepší skladník. Takže to je muzejní depozitář."

Městské muzeum v Úpici zařizuje nové depozitáře

Zatím jsou hotové police na jedné stěně. Kolik jich tady nakonec celkově bude?
„Je plánováno, že se postupně celý prostor zaplní regály a policemi. Uvidíme, jak nám to vyjde. Posluchači už znají naše muzeum, vědí, že disponuje velkou sbírkou umění, jde o díla Julie Winterové-Mezerové. A na její obrazy potřebujeme speciální úložný síťový systém. Budeme žádat o dotaci, protože to je velmi drahá záležitost a muzeum si to ze svých prostředků nemůže dovolit."

Čtěte také

Obrazy a umělecká díla budou mít pro sebe ještě další místnost? Nebo budou uloženy pouze v tomto hlavním depozitáři?

„To se ukáže, podle toho, jak se nám podaří onen prostor pojmout. Depozitář je rozčleněn na čtyři místnosti. Největší, centrální je primárně určena pro sbírky z podsbírek etnografika a historika. A výtvarné umění by mělo mít svoji vlastní místnost. Ale uvidíme, jak se nám to potom podaří technicky vyřešit problematiku onoho síťového uložení. Protože se jedná o půdní prostor, který má svá specifika," dodává Jana Nešněrová.

Městské muzeum v Úpici je z důvodu stěhování depozitáře uzavřené až do 27. února 2020.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související