Město Náchod plánuje systém nákupu potravin pro osamělé seniory a zdravotně postižené

16. březen 2020 07:56

Náchod dnes zveřejní podrobnosti k zajišťování nákupu potravin pro seniory. Reaguje tak na opatření v boji s nákazou COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Právě staří lidé jsou nejohroženější skupinou. V 21 tisícovém městě by měly nákupy fungovat od zítřka, dnes chce radnice zveřejnit podrobnosti pro případné zájemce.

Čtěte také

Podle aktuálních plánů město pracuje na seznamu dobrovolníků, kteří seniorům a zdravotně postiženým pomůžou nákup zajistit.

Zájemci o potraviny, léky nebo drogistické zboží zaplatí za objednaný nákup, doručení budou mít zdarma.

Systém bude fungovat od úterý, ve spolupráci s odborem sociálních věcí městského úřadu bude možné věci objednávat vždy od 8 do 10 hodin dopoledne.

Vláda rozhodla o aktivaci Ústředního krizového štábu kvůli šíření nového typu koronaviru. V jeho čele bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Štáb podle statutu po vyhlášení krizové situace, mezi které se řadí i současný nouzový stav, připravuje návrhy řešení. Jeho předseda je předkládá Bezpečnostní rady státu, v případě nutnosti vládě.

Česko je po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila na omezení pohybu obyvatel.

Čtěte také

Česko má 298 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Od nedělní půlnoci přibylo pět nemocných. Téměř polovina případů nemá zjištěné místo nákazy.

V Náchodě zasedl krizový štáb a projednal aktuální situaci.

Doporučujeme především internetové stránky ministerstva zdravotnictví, kde jsou nejaktuálnější informace. Státní zdravotní ústav má 24 hodin denně v provozu infolinky právě na obecné dotazy. Na stránkách krajských hygienických stanic je řada informací. I pro ty, kteří jsou v karanténách. Je tam, jak se takový člověk má chovat.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související