Město Náchod marně shání nové strážníky. Zájemce odrazuje náročná služba i nízké platy

3. červenec 2018 09:00

Náchod už od podzimu minulého roku marně shání nové městské strážníky. Zájemců o práci je minimum, o odchodu navíc uvažuje i několik stávajících městských policistů. Přitom právě v Náchodě patří mezi nejlépe placené v rámci celého Královéhradeckého kraje.

Nejen pokuty za překročení rychlosti nebo botičky za špatné parkování. Městští strážníci řeší každý den řadu jiných věcí. Například preventivně kontrolují problémové lokality a někdy do nich doprovází například sociální pracovnice, v Náchodě i městskou exekutorku.

„Ti lidé když vidí uniformu, tak přeci jen to s nimi udělá své," říká jeden z náchodských strážníků Roman Kuchař.

V Karlových Varech mají hasiči společné operační středisko s městskou policií

Možná i kvůli náročné službě v Náchodě už od září minulého roku marně shání dva nové strážníky. Zájemců je podle velitele Petra Valicy minimum.

Všichni strážníci městské policie v Jaroměři se stanou first repondery. Budou pomáhat záchranářům

03584568.jpeg

Městští strážníci v Jaroměři se stanou first repondery. To jsou proškolení a registrovaní lidé, kteří můžou být díky výzvě zdravotnické záchranné služby přes mobilní aplikaci u pacientů dřív než sanitka. 

„Situace je stále horší. Ubývá jak lidí, tak ubývá kvalitních lidí. A když už se nám někdo kvalitní přihlásí, tak se nám stane, že dostane nabídku na zvýšení platu v současném zaměstnání a nám oznámí, že přestože vyhrál výběrové řízení, tak k nám nenastoupí,"

I kvůli nedostatku strážníků zatím náchodská radnice neotevřela plánované detašované pracoviště městské policie v budově vlakového nádraží. Tam by strážníci kvůli opakovanému porušování vyhlášky byli potřeba častěji, než jen při pravidelných obchůzkách.

„Nepřizpůsobiví občané vědí, že v prostoru nádraží není možné konzumovat alkoholické nápoje. A když vidí hlídku městské policie, tak nápoj ukryjí do nerezového obalu odpadkového koše. To kontrolujeme," popisuje jeden z konkrétních případů strážník Jiří Prášek.

Strážník městské policie při kontrole

Náchod se přitom potýká nejen s náborem nových strážníků, ale i nespokojeností těch současných. Podle Petra Valicy poukazují na stále rostoucí mzdy v soukromých firmách v okolí.

„Poměrně často od strážníků slýchám, že to jejich ohodnocení je nedostatečné. A mě nezbývá nic jiného, než s tím souhlasit. Ale bohužel sféra podnikatelů nebo i velkých firem nás válcuje."

Noví kladenští strážníci

Plat strážníka se řídí pevně danými tabulkami souvisejícími se vzděláním a odslouženými léty. Jednotlivá města mohou tarif navýšit například rizikovými příplatky, popřípadě osobním ohodnocením.

„Ale musíme vycházet z toho, že i to město, které nás zaměstnává, má na plat strážníků nějaký objem peněz. A s tím prostě musíme vyjít," dodává Petr Valica.

V Náchodě je přitom průměrná mzda strážníků jedna z nejvyšších v kraji - včetně příplatků za služby a přesčasy téměř 35 tisíc korun.
V Hradci Králové je to o téměř šest tisíc méně, možná i proto odešlo v posledních dvou letech třiadvacet strážníků. A ani v Hradci Králové se noví zájemci nehlásí. Zatímco před lety nebylo výjimkou když se do výběrového řízení přihlásila stovka zájemců, teď jich bývá třeba jen šest.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související