Město Hronov dostalo nečekanou nabídku. Má možnost převzít projekt přestavby bývalé papírny

31. říjen 2019 08:52

Hronov by mohl převzít kontrolu nad soukromou firmou a v jednom ze svých bytových domů vybudovat sociální byty. Zastupitelům to na večerním zasedání nabídl majitel společnosti Sociální bydlení Hronov. Tato soukromá společnost původně chtěla chátrající budovu od města odkoupit a vybudovat v ní sociální byty. Teď nabízí předat rozpracovaný projekt radnici.

Situace kolem jednoho ze zchátralých městských domů budí v Hronově emoce už delší dobu. Minulé vedení města se původně dohodlo se společností Sociální bydlení Hronov na tom, že jí objekt prodá za zhruba 3 miliony korun. K tomu ale nikdy nedošlo, nově vedení radnice, i kvůli chybám předchozího vedení města, rozhodnutí zastupitelů revokovalo.

Čtěte také

Zástupci soukromé firmy následně chtěli uhradit náklady, které jim vznikly, například za vypracování projektové dokumentace.

„K dohodě nedošlo. Za mne nárok na náhradu škody firma nemá," komentoval před několika dny dlouhé měsíce trvající jednání o odškodném starosta Hronova Petr Koleta z hnutí ANO.

Teď ale společně s ostatními zastupiteli stojí před nečekanou situací. Zástupci Sociálního bydlení Hronov totiž nabídli městu, aby fakticky soukromou firmu převzalo a přebudování bývalé papírny na sociální byty dokončilo samo.
„Já jsem teď překvapený a budeme to řešit. To je vše, víc vám k tomu nyní nemůžu říct."

Jeden z bytů v domě pro sociální bydlení

Zatímco starosta Petr Koleta chce nabídku projednat s právníky i radními města, bývalá starostka a současná opoziční zastupitelka Hana Nedvědová z hnutí Patrioti by nebyla proti.
„Za nejdůležitější považuji, aby se ten objekt opravil. Aby se získaná dotace využila. Aby vznikly nové byty pro sociálně potřebné. Město Hronov tyto byty potřebuje stejně jako jiná města. Nemůže se tvářit, že to tak prostě není."

Čtěte také

Jestli je ale taková varianta právně v pořádku zatím není jisté, stejně ani to, jestli společnost stoprocentně získá přislíbenou sedmnáctimilionovou dotaci.

Podle člena statutárního orgánu společnosti Sociální bydlení Hronov Vladimíra Valenty je ale nabídnuté převzetí kontroly nad firmou pravděpodobně jediné možné řešení.
„Dali jsme do toho peníze, které chceme zpátky. Je to vyčísleno na milion tři sta tisíc korun."

Pokud prý město na novou nabídku nepřistoupí a se společností se nevyrovná, nezbyde prý soukromé firmě nic jiného, než se obrátit na soud.

Spustit audio

Související