Město Dobruška zahájilo letošní oslavy 150. výročí narození světoznámého malíře Františka Kupky

8. květen 2021 09:43

Letos si Dobruška a okolní města připomínají 150. výročí narození malíře Františka Kupky. Jak je možné oslavovat v době pandemie? A co se chystá? Velké společenské akce v těchto dnech není možné pořádat, přesto mají jak zástupci města, tak i místního muzea rozplánovaný celý rok. 

Sto padesáté výročí narození významné osobnosti je zkrátka jen jednou, bez ohledu na to, jaké události se právě odehrávají.

Čtěte také

Pavla Skalická z muzea stojí za výstavou, která byla přesunuta do ulic města, přesto, že muzea jsou už v této chvíli otevřena.
„My jsme ji od počátku plánovali na plakátovací plochy, protože neprobíhají žádné akce v kině, žádná divadelní představení. Tak jsme si říkali, že by bylo pěkné upozornit veřejnost na to, že František Kupka letos výročí má."

Takové významné kulaté výročí se nedá "vyřídit" jen jednou jedinou výstavou, přestože letošní rok je specifický v pořádání slavností a dalších společenských akcí.

Čtěte také

Nezávislý místostarosta Dobrušky Miroslav Sixta zvolený za SNK - VPVRD ví o těch dalších akcích. Co město připravilo?
„Bohužel nám nepřeje doba, stejně jako v loňském roce, kdy jsme slavili 700 let od první písemné zmínky o městě. Ty akce odsouváme, ale každopádně tím hlavním měsícem by mělo být září, kdy si připomeneme 150. výročí narození Františka Kupky."

„Jako první bych upozornil na otevření nové expozice dobrušského muzea. Ta se v podstatě nalézá v domě, kde rodina Kupkova žila."

Plakátová výstava v Dobrušce ke 150. výročí narození světoznámého umělce Františka Kupky

A právě do této nové expozice se chystá jedna lahůdka.
„Podařilo se nám zajistit takové zabezpečení, abychom mohli do expozice umístit originál Františka Kupky, který sem přivezla v první polovině 20. století jeho manželka a darovala ho městu Dobruška. Jde o obraz Bretaňské skály."

Vracíme se k informacím o oslavách.
„Součástí oslav jsou například výtvarné soutěže, do kterých by se měly zapojit děti z obou měst, tedy z Dobrušky a Opočna. Předpokládáme, že bude jezdit historický vlak. Těch akcí bude určitě hodně."

Čtěte také

Jak se vše plánuje, když se neví, jaká budou platit epidemiologická opatření?
„Plánuje se to špatně. V loňském roce se nám podařilo z těch velkých oslav našeho města uskutečnit spíše jen ty komornější. A v tomto duchu se to zatím nese i nyní."

Stejnou otázku bych mohla položit i Pavle Skalické, vedoucí muzea.
„Probíhají výtvarné soutěže, ve zdejší synagoze bude v létě otevřena výstava Tajemství barev a v září potom kromě výstavy Věry Jičínské a výstavy Československé obce legionářské s názvem Legie ve Francii, jejichž byl František Kupka členem, tak plánujeme otevření naučné stezky. Ta povede návštěvníky po místech, která jsou s malířem Františkem Kupkou spojena."

Výstava v ulicích a na náměstí v Dobrušce bude nainstalována několik týdnů. V létě by ji měla vystřídat dětská prázdninová hra.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související