Město Dobruška se po sedmnácti letech možná dočká protipovodňového opatření

5. listopad 2013

Povodně v roce 1998 zasáhly ve východních Čechách více jak třicet obcí. Jednou z nich bylo také město Dobruška na Rychnovsku. Rozvodněná řeka Dědina způsobila škody za jeden a půl miliardy korun. O protipovodňových opatřeních se jedná sedmnáct let. V následujících pěti letech by měl problém zřejmě vyřešit suchý poldr.

Po sedmnácti letech čekání by se lidé v Dobrušce na Rychnovsku mohli dočkat protipovodňových opatření. Důvodem jsou stále se opakující povodně. Nejničivější v roce 1998 způsobily škodu za jeden a půl miliardy korun.

Špatnou situaci v obci potvrzuje starosta Dobrušky Petr Tojnar z ODS. „Když začne pršet, občané s hrůzou zírají na nebe nebo koukají na internet. Pamatuji si ničivé záplavy z roku 1998 a poté několik dalších záplav, které lidem ničily majetek," vzpomínal Tojnar.

Podle původních plánů měla ve vesničce Mělčany, která je součástí Dobrušky, vzniknout víceúčelová nádrž. Proti tomu se postavilo ekologické sdružení Jaro Jaroměř a po mnoha dalších letech řešení byl návrh zamítnut.

Povodí Labe se muselo uchýlit k variantě suchého poldru, který by stál v Mělčanech. Ten by neměl tolik zasáhnout do tamního životního prostředí.

Problémů, které by projekt mohly pozdržet, se podle Šebesty může objevit několik. „Jedna věc je, že musíme mít kde stavět. Musíme získat souhlasy vlastníků pozemků a druhá klíčová věc je zajištění finančních prostředků,“ řekl investiční ředitel Povodí Labe Marián Šebesta.

Suchý poldr by měl podle hrubých odhadů stát kolem půl miliardy korun. „Předpokládáme, že hlavním podílem budou prostředky státního rozpočtu. Nicméně předpokládáme, že tam musí být spoluúčast chráněných subjektů, což by mohly být obce pod nádrží, nebo spoluúčast krajského úřadu," uvedl Šebesta.

Povodí Labe odhaduje, že po vyřízení všech formalit by se mohlo začít stavět zhruba za dva roky. Podle Mariána Šebesty by poldr v Mělčanech měl být hotový nejdříve v roce 2018.

autoři: Lucie Valášková , ako
Spustit audio