Města v Libereckém kraji nabízejí dotace na opravy domů v památkové zóně. Kdo, kdy a kde může žádat?

13. říjen 2021 09:25

Lidé, kteří žijí v městské památkové zóně, mohou v několika obcích a městech v Libereckém kraji požádat o dotaci na opravu svých domů. Na co konkrétně a jak vysokou částku lze získat, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Podporu na obnovu a regeneraci městských památkových zón a jejich kulturních památek poskytuje ministerstvo kultury. Chce tak podpořit majitele domů v historicky zajímavých lokalitách, aby při opravě domu zachovali určité původní prvky, jako jsou třeba štuky na fasádě, původní okna nebo dveře. Děje se tak prostřednictvím měst.

Například v Liberci mohou lidé o dotaci žádat do 3. listopadu. Podmínkou je, aby šlo o kulturní památku. Bližší informace poskytne kancelář městského architekta.

I když dům stojí v památkové zóně, ale o kulturní památku nejde, je šance získat na opravu příspěvek. Ten neposkytuje ministerstvo kultury, ale samy radnice, které na opravy v památkové zóně vyčleňují peníze z vlastního rozpočtu.

Tak to udělali v Jablonci nad Nisou. „Oprávněný žadatel může žádat o 50% neinvestiční dotaci, maximálně však 150 000 korun na jeden dům. Program obnovy městské památkové zóny Jablonec nad Nisou je určený pouze majitelům domů v městské památkové zóně, které však nejsou kulturní památkou,“ upřesnila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Žádost o tuto dotaci mohou obyvatelé Jablonce podávat do 29. října. Souběžně mohou prostřednictvím radnice požádat o příspěvek také ministerstvo kultury, pokud jejich dům nebo jiná nemovitost byla prohlášena za kulturní památku.

Ohledně dotace na obnovu kulturních památek mají tuto šanci obyvatelé všech měst. Do 27. října je přijímá Nový Bor. V České Lípě jsou pro rok 2021 dotace z městské kasy vyčerpány, lidé mohou znovu žádat až příští rok.
Stejně tomu je v Turnově, kde se žádosti shromažďují začátkem roku. Letos mohou prostřednictvím tamní radnice lidé ještě žádat ministerstvo kultury o příspěvek na opravu kulturních památek.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související