Merenda ze švestek a k tomu nadýchané rozpeky
Tato staročeská pochoutka je bezkonkurenční z pravých českých švestek. Můžeme ji připravovat se smetanou, bez smetany nebo třeba jen za studena s jogurtem. Vždycky je senzační, osvěžující a nezapomenutelná.
Merenda ze švestek
- 500 g vypeckovaných švestek
- cca 250 ml sladké smetany
- podle chuti cukr
- skořice, 1 hřebíček
Švestky rozvaříme se skořicí, hřebíčkem a cukrem. Na závěr odstraníme koření a zalijeme smetanou. Nejčastěji podáváme s rozpeky, vhodné je i bílé pečivo. Ale i samotná merenda bez přílohy je velkou pochoutkou.
Celková doba je asi 30 minut.
Rozpeky (nejenom k merendě)
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 300-350 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce oleje
- 25 g droždí
- sůl
- 70 g másla na potření
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru. Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.
Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, které rozdělíme na 8-10 dílů, ze kterých vytvoříme bochánky. Přendáme je na pomaštěný plech, mírně je zploštíme a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.
Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova. Ještě horké omastíme vlahým máslem.
Rozpeky podáváme k dušené mrkvi, k čočce, smetanovým omáčkám apod. Výborně chutnají i studené, namazané máslem a pokapané medem.
Celková doba přípravy je asi 2 hodiny, z uvedeného množství ingrediencí připravíme 10 kousků.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka