Mene Tekel přináší obrázky z terezínského ghetta i rekonstrukci politického procesu

22. únor 2016

Desátý ročník festivalu proti totalitě Mene Tekel dnes v Praze začíná vernisáží sedmi výstav sdružených v rámci projektu Kde domov můj. Malířka Helga Hošková-Weissová například představí své dětské kresby z Terezína. Festival potrvá do neděle a nabídne také koncerty, besedy nebo filmy.

Helga Hošková-Weissová také v pátek převezme cenu Dáma české kultury. V terezínském ghettu strávila tři roky, během nichž namalovala přes sto obrázků znázorňujících život v táboře.

„Díla nakreslila tajně v Terezíně. Uchovala se velmi dobrodružným způsobem, protože když musela nastoupit s maminkou do transportu do Osvětimi, tak její strýc tam ty její práce zazdil. Naštěstí přežil, protože jedině on věděl, kde ty práce jsou. Po válce se tam oba vydali a ty práce byly objeveny,“ přibližuje organizátor Jan Řeřicha.

V sobotu se pak v budově Vrchního soudu v Praze uskuteční rekonstrukce politického procesu s Františkem Stříteským a studenty litomyšlského gymnázia, mezi nimiž bylo i devět mladistvých.

„V roce 1949 se vzepřeli tomu, že měli být začleněni ze Skauta a Junáka do ČSM a vytvořili vlastní skupinu. Bylo tam 24 studentů odsouzeno k vysokým, drakonickým trestům. Byl k tomu přiřazen i jejich učitel náboženství Stříteský,“ vysvětluje Řeřicha.

Obviněni byli „ze spolčování se navzájem i s jinými osobami za účelem zničení nebo rozvrácení lidově demokratického zřízení zaručeného ústavou“. Osmi obžalovaným hrozil dokonce trest smrti.

Soudu se tehdy účastnili zástupci studentů ze všech středních škol Pardubického kraje a během procesu byly předčítány petice požadující pro obviněné exemplární potrestání. Rozsudky se nakonec pohybovaly mezi půlročním odnětím svobody a 25 lety za mřížemi.

Stříteský byl propuštěn po deseti letech, z toho rok a půl prožil v naprosté izolaci. Vedení gymnázia zároveň vyloučilo obviněné studenty ze všech škol třetího stupně a znemožnilo jim tak přístup k dalšímu vzdělávání.

autoři: ČRo , teb
Spustit audio