Méně obědů i hostů, málo večeří. To je současný obrázek velké části restaurací v podhůří Krkonoš

24. červenec 2022 08:07

Zavítali jste teď někdy na jídlo do restaurace? Snad všude najdete volné místo v jakoukoli denní dobu. Za oběd nebo večeři si ale připlatíte. Strávníci a turisté chybí. Ceny surovin se šplhají nahoru. Jaké má současná situace dopad na majitele a provozovatele restaurací? Někteří podnikatelé své provozovny už dokonce uzavřeli.   

„Svíčkovou, guláš, segedin, maďarský guláš.“ Kuchař Honza v čistecké restauraci chystá denní menu. Je pestré. Jídel je dost, ale těžko říct, kolik lidí přijde.

Čtěte také

„Léto je dobré, ale návštěvnost na večeře je špatná. Chybí turisté z Holandska a Německa, Češi ztrácí zájem o večeře, říká hlavní kuchař Miroslav Trejbal.

O obědy zatím prý zájem je, ale o večeře téměř vůbec. Důvodem je zřejmě i nárůst cen za jídlo. „Ceny šly minimálně o 30 procent nahoru. Protože ty náklady jsou takové, že to zkrátka nelze ustát.

Dříve v této restauraci pekli i vlastní housky. Teď už od toho upustili. „Nevyplatí se to, protože taková houska se prodávala za 10 korun a dal jsem za ni 4 koruny a 50 haléřů. Dnes bych za ni dal 7 korun a 50 haléřů nebo 8 korun. A za výdělek 2 korun to už opravdu dělat nebudeme.

Čtěte také

Pokles zákazníků pozoruje i provozní jedné z vrchlabských restaurací Ingrid Šafářová. „Protože ty ceny jsou prostě jinde. Lidé zkrátka do hospod nejdou, všude je draho a zákazníci si to nemohou dovolit. Zvedli jsme ceny také, o nějakých 20 až 30 korun. Teď se musí ještě zdražovat pivo, tak uvidíme, jak to celé dopadne.

Nabídku jídel prý nemění, chce, aby si hosté měli z čeho vybrat. Ale suroviny stále zdražují, další navýšení cen nevylučuje. „Nemáme nic z polotovarů, vše si děláme sami, takže máslo, maso, mléko, všechno šlo nahoru. I zelenina. Dnes vám vyjde šopský salát na 150 korun, přitom tam nemáte nic. Ale bohužel, jinak to nejde.

Čtěte také

Aby nalákali zákazníky, chystají tady různé akce. „Začneme v pátek grilovat, kuchař to bude dělat přímo před očima lidí.

Doby, kdy si lidé v restauraci dopřávali, jsou zřejmě pryč.

„Opravdu, aby si v klidu dali polévku, hlavní jídlo nebo si zašli na večeři, ale co se týče dezertů, už mají lidé problém si ho dát. Ale dají se třeba jeden se dvěma vidličkami, říká provozní restaurace v centru Špindlerova Mlýna Miroslava Kozáková.

Stejně jako spousta ostatních se obává toho, jak se bude ekonomická situace vyvíjet v dalších měsících.

Spustit audio

Související