Méně divadelních představení profesionálů, za to víc prostoru pro dobrovolnické a ochotnické spolky

20. únor 2023 08:16

Tak by se jednoduše dala popsat strategie, jak se snaží ušetřit některá kulturní centra na malých městech. Představení regionálních ochotnických spolků jsou levnější a sníží se zároveň riziko ztráty, pokud by se lístky nepodařilo vyprodat. 

Čtěte také

Také samotní nakupující v poslední době často pečlivěji zvažují, zda za kulturní zážitky utratí svoje peníze a případně v jaké výši.

„Návštěvnost různých představení je tak o 30 procent menší než bývala loni touhle dobou,“ popisuje situaci vedoucí kulturního centra v Opočně Radka Mecnerová.

Představení na jaro už tady mají objednaná měsíce dopředu, teď v Opočně plánují podzim. „Uvidíme, jaký bude zájem o ta divadla. A samozřejmě se budeme snažit nějaká představení udělat a pravděpodobně budou ochotnická.

Čtěte také

Profesionální divadelní soubory totiž podle Radky Mecnerové zdražily. V Opočně, ale například také v Třebechovicích pod Orebem je to tak cesta, jak neriskovat, že by představení bylo prodělečné.

„Prostě opravdu vybíráme, kde je třeba méně účinkujících a ta cena je taková, abychom prostě nebyli ztrátoví, míní Renata Pazderová z třebechovického kulturního domu.

Zdražení vstupného na představení profesionálních divadelních spolků podle oslovených zástupců není cestou. Bojí se totiž, aby místní obyvatelé nepřestali na divadlo chodit úplně.

Čtěte také

„Vstupné dávám úměrně velikosti města. Kdybych byla v Praze, tak tohle představení stojí 6 možná 8 stovek, tady jsou to 400. A nechtěla jsem to vzhledem k okolnostem a ekonomické situace lidí dál zvyšovat, říká ředitelka kulturního centra v Týništi nad Orlicí Dana Dobešová.

Různé další kulturní akce nebo městské slavnosti pak budou kulturní centra omezovat. „Teď máme třeba Čarodějnice 30. dubna. Zredukovala jsem to, byl to festival na dvou pódiích, teď to bude na jednom pódiu, abych městu ušetřila aspoň nějaké peníze.

A stejně jako u divadelních spolků, i u hudebních kapel se kulturní centra na menších městech snaží hledat levnější varianty.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související