Medvědí česnek – hit přírodního léčitelství posledních let

4. duben 2024

„Kdo si nedá na jaře medvědí česnek, jako by nebyl,“ říkají vyznavači přírodního léčitelství. Z křehkých listů této rostlinky se stal v posledních letech opravdový hit.

Medvědímu česneku se daří ve vlhku a stínu, třeba v lese. Může se objevit už v březnu, v květnu pak jeho sezona pomalu končí. Můžete si ho ale vypěstovat i doma – snadno se množí cibulkami.

Nabízí vám první pořádnou dávku jarní energie, posiluje imunitní systém, reguluje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje průtok krve.

Pesto, medvědí česnek

Jeho vůně mu přinesla i název „divoký česnek“. A právě ona vyloučí možnou záměnu s konvalinkou, nebo jinou jedovatou bylinou.

Usušené listy ztrácejí léčivé účinky. Proto se pro jarní pročišťovací kúry používají čerstvé listy. Drobně nakrájené je dejte na chléb s máslem, jemně posekané vhoďte do polévky nebo jimi posypte brambory. Nebo si je můžete připravit jako špenát!

My si dnes dáme špagety s pestem z medvědího česneku. Jak na to?

Připravte si 4 lžíce ořechů (např. kešu, para, piniové), 50 g parmazánu, 50 ml panenského olivového oleje a 4 hrsti medvědího česneku. Všechny suroviny vložte do mixéru a najemno rozmixujete. Ořechy můžete podle chuti nejprve nasucho orestovat na pánvi. Tak, a teď už jen uvařit ty špagety!

Spustit audio

Související