Medvěd Ludvík osiřel, Zájem o hradecké re-use pointy a Šediváčkův long. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Jsou to dva týdny, kdy v Náchodě uhynula medvědice Dáša, jeden ze symbolů tamního státního zámku. Ve výběhu nedaleko nádvoří žila od poloviny 90. let minulého století s partnerem Ludvíkem.

Ludvík momentálně spokojeně pospává, jeho ošetřovatelka Jana Vlášková mu připravuje oblíbené dobroty, třeba meloun. Ludvík je teď vidět ve výběhu medvědária na náchodském zámku jen zřídka. S ohledem na zimní odpočinek tady víc času bude trávit, až se výrazněji oteplí, pravděpodobně od dubna nebo května.

Čtěte také

O hradecké takzvané re-use pointy je v poslední době velký zájem. Hradecké služby loni vybraly zhruba tři a půl krát více peněz než v roce 2021. Zájemci tam najdou velmi levně a v dobrém stavu například nádobí nebo nábytek. V době vysoké inflace a zdražování tak tuto službu vyhledává čím dál více lidí.

Vybranou věc si pak může zájemce odnést doslova za pár korun - například nádobí za pětikorunu, jízdní kolo nebo nábytek třeba za dvě stovky. V Hradci Králové fungují re-use pointy třetím rokem a zájem o ně roste.

Čtěte také

200 kilometrů za 4 dny a k tomu jeden nocleh v přírodě na vrcholcích hor. S tím vším se budou muset vypořádat účastníci nejdelšího závodu psích spřežení v Česku, který má název Šediváčkův long. Na start čtyřdenního závodu se v Orlických horách postavilo 50 smeček ze šesti evropských zemí.

Se Stanislavem Kučerou, musherem, připravujeme postroje pro hafany, s kolika pojede závod? „Závod pojedu s osmi pejsky. Tohle je lídr, přední pejsek. A tady bude druhý lídr. V saních musíte mít výbavu, aby člověk přežil celou noc. Jídlo pro sebe i pro pejsky, stan, spacák, náhradní oblečení, postroje i šňůry.“

autor: baj
Spustit audio

Související