Medu bude letos málo. Pokud ho od českých včelařů seženete, připravte se na vyšší ceny než vloni

21. říjen 2020

Nepříznivé počasí a zdravotní potíže včelstev - to jsou dva faktory, kvůli kterým bude letos na podzim nedostatek českého medu. Podle českého svazu včelařů se o devadesát procent tuzemské produkce starají drobní chovatelé a u nich už s otázkou: kolik za med chcete? - často nepochodíte už dnes. Alespoň tak to vidí někteří včelaři na východě Čech.

„No, už nic. Protože už nemáme med na prodej. Když byl, tak za 150 korun," říká Lidmila Hrdinová, která má svých několik včelstev nedaleko Dvora Králové nad Labem.

Čtěte také

Jejich letošní produkce je ve srovnání s tou loňskou zhruba poloviční - a to jsou na tom ještě dobře.

Roman Frána, včelař a zároveň předseda základní organizace ve Vrchlabí, má každoročně skoro 400 kilogramů medu, letos vytočil 36 kilogramů. A o moc lépe na tom nejsou ani další členové vrchlabské organizace.
„Oproti loňskému roku mají výnosy tak dvacet procent."

Podle včelařů je příčin hned několik - vedle chladnějšího léta třeba i pokračující těžba dřeva, myslí si Lidmila Hrdinová.
„Lesy nejsou, je to vykácené. Medovici nosí hlavně ze smrku. Listnáče mají málokdy mšice."

med

Někde se k tomu všemu přidaly i další komplikace. Třeba na Vrchlabsku, říká Roman Frána.
„Tady na Vrchlabsku jsme měli hnilobu včelího plodu na jaře, takže nás to zasáhlo. Pálilo se tady kolem osmdesáti úlů. A očekáváme, jaké bude jaro, jestli se tu tahle choroba znovu rozmnoží nebo se nám ji podařilo vymýtit."

Čtěte také

Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové se aktuální statistiky medného výnosu za letošní rok teprve zpracovávají, podle předběžných informací bude ale nedostatek medu prakticky ve všech regionech v republice. Stejně jako nárůst cen.

„Medu je málo, takže bude dražší. Mnoho včelařů už ani žádný med nemá, prodali ho v létě. Tedy teď na podzim, kdy začnou plískanice a všichni se budou shánět po medu, tak to bude docela problém. Vůbec český med od našich včelařů sehnat, protože ho už většina nemá."

Zkusili jsme oslovit deset včelařů napříč krajem, med na prodej mají už pouze dva z nich. Jeden za 180 korun za kilogram, další za 220.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související