Mattasovi koupili na přání svého syna pěchotní srub u Náchoda. Na jeho obnově pracuje celá rodina

29. září 2022 11:08

Manželé Mattasovi si nedávno od státu koupili pevnostní pěchotní srub u Pavlišova na Náchodsku. Splnili tak přání svému šestnáctiletému synovi, který se zajímá o historii. Dělostřelecký bunkr je prakticky zničený, na jeho obnově teď pracuje celá rodina i její přátelé. 

„Mám jít za vámi?“ Ptám se při vstupu do bunkru. „Snad vám nespadnu na hlavu.
Jediná přístupová cesta do pěchotního srubu momentálně vede po žebříku, původní hlavní vchod je totiž zazděný.
„Dobrý den, vítejte u nás, zní přivítání Mattasových.

Čtěte také

Pevnostní srub má šest velkých místností. Uvnitř ale vybuchla munice a objekt několikrát vyhořel. Ze zdí tak trčí ocelové dráty se zbytky betonu, některé podlahy úplně chybí, a jinde je pokrývá několik desítek centimetrů suti.

Tu teď rodina Mattasových s pomocí babičky, dědy i jednoho z rodinných kamarádů, dostává pomocí kladky a kýblů ven. „Tak teď pojedete nahoru.

Srub si vyhlédl šestnáctiletý David, rodiče s nákupem souhlasili. Pavlína Mattasová říká, že pořízení zničené pevnosti zalitovala jen jednou. „Poprvé ano. Babička se ptala, proč jsme si nekoupili nějaký jiný objekt v lepším stavu. Tak jsem odpověděla, že to by nás nebavilo. Tady vidíme, že za námi zůstává kus práce a to nás žene pořád dál.

Některé části pěchotního srubu zůstanou stejné, jako připomínka historických událostí. Další chce rodina upravit k běžnému užívání. „Postupně bude v plánu dát tuto místnost do pořádku, abychom sem mohli jezdit jak na chalupu. Manžel to chce celé obložit dřevem, dáme si sem kamínka a budeme sem jezdit celoročně.

Čtěte také

Šestnáctiletý David je milovníkem historie, o prázdninách provázel dělostřeleckou tvrzí Hůrka a něco podobného ho jednou možná čeká i tady. „Chtěl bych tu samozřejmě jednou mít nějakou expozici, ale to je opravdu hudba daleké budoucnosti. Postupně sháníme věci, které bychom tu mohli dát a vystavit.

Celá rodina je smířená s tím, že obnova může trvat několik let. Včetně úpravy okolí pěchotního srubu. Z něj mizí nálety i věci, které sem někdo v minulosti navozil, když si tohle místo spletl se skládkou.

Spustit audio

Související