Máte po vánočních řízcích a kopcích salátu chuť na změnu jídelníčku? Vydejte se do lesa na houby
Máte-li mezi svátky volno a chcete na procházku, co takhle si ji spojit s houbařením? V těchto dnech můžete najít celou řadu jedlých druhů a vedle pohybu na čerstvém vzduchu si tak zpestříte svůj povánoční jídelníček. Na houby vyrazil i reportér Tomáš Lörincz.
Čtěte také
„Máme. Tak tady jsme našli pár plodniček Penízovky sametonohé, což je právě houba, pro kterou se teď lidé vydávají ne snad přímo do lesů, ale do nějakých porostů, jako my třeba někam k rybníku.“ S mykoložkou Terezou Tejklovou z hradeckého Muzea východních Čech jsme na břehu rybníka nedaleko Hradce Králové, netrvá to ani tři minuty a přišel první nález.
Vedle penízovek rostou ale i další jedlé druhy. „Hlíva ústřičná, kterou se také pokusíme najít, Ucho Jidášova a Pařezník pozdní.“
Čtěte také
Počasí růstu hub vyhovuje, tedy - samozřejmě těm zimním. Hřibovité nebo jiné podzimní houby už určitě nenajdete. „Ty zima v podstatě zabije. Ale právě zimní houby jsou na tyto mrazy uzpůsobené a výkyvy teplot jim příliš nevadí. Ani ony tedy nesnesou nějakých mínus 15 až 20 stupňů, ale teploty, které panují tady na Hradecku, snášejí poměrně dobře.“
Jedna výjimka potvrzující pravidlo - podzimní houba - ale přeci jen v lese ještě byla. „Strmělka mlženka. Zapomenutá z podzimního období, někdy z konce listopadu a začátku prosince. Ale zkuste si ji vzít do ruky, ta už opravdu zvoní. Je na kost zmrzlá, takovým houbám se rozhodně vyhněte, byť jsou za normálních okolností jedlé.“
Čtěte také
Přemrznout a zkazit se ale mohou i zimní houby, zvyklé na mráz. Poznat se to ale dá, říká Tereza Tejklová. „Hlíva ústřičná začne být hodně promáčená, dužnina už není bílá a podobně jako u hřibovitých hub začne být taková sklovitá a vodnatá. Případně se na ní objevují tmavé, černé fleky. To se může stát i u penízovek. Takové houby nesbíráme.“
Na houby se dá chodit celý rok, tedy i teď mezi svátky. Podle mykologů zájem o zimní houbaření roste. Pokud vyrazíte na houby i vy, tak přejeme zajímavé úlovky!
Související
-
Zeleninový guláš s hlívou ústřičnou. Dobrota, na které si určitě pochutnají nejen vegetariáni
Guláš je jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Pokud máte raději ostřejší, stačí přidat feferonku nebo trochu pálivé papriky. Talíř voňavého guláše, sbíhají se vám sliny?
-
Pečená hlíva ústřičná s bramborovo-celerovou kaší
Hlíva ústřičná patří mezi houby, které si nejde nezamilovat! Nabízí výborné léčivé účinky, můžete ji použít do spousty receptů.
-
Hlíva ústřičná s kuřecími nudličkami. Zázračná houba jako elixír mládí, co vám určitě bude chutnat
Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech. Z těch si bere živiny, které prospívají našemu organismu.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Ztratit práci, vrátit se nebo narukovat. Ukrajincům v odvodovém věku nebudou konzuláty vydávat pasy
-
Ruské úřady zadržely Šojguova náměstka kvůli podezření z korupce
-
Motýli na Máji jsou kýč, zní z Klubu Za starou Prahu. Splňují všechny náležitosti, oponuje Vitvar
-
Čtyři není dost. Jako slabinu Ústavního soudu vnímám malé zastoupení žen, kritizuje Zámečníková