Masopustní outerek ve Vrchlabí bude tradičně netradiční. „Běh bláznů“ oživili krkonošští muzejníci

27. únor 2022 08:34

Masopust nám nastává! Krkonošští muzejníci v replikách původních kostýmů vyrobených ze žitné slámy a s tradičními figurami takzvaného „běhu bláznů“ chystají vrchlabský masopust. Ten se uskuteční v úterý 1. března a masky nasadí například historik Jiří Louda, knihovnice Olga Hájková i etnograf Libor Dušek.

Čtěte také

Libor Dušek, etnolog a etnograf. Ve Vrchlabí se nekoná obyčejný masopust, ale takzvaný Běh bláznů. „Ano, německy Narenlauf, to je takové specifikum pro Krkonoše. Ve Vrchlabí tuto obchůzku tvořilo šest postav. Šašek, německy Wursthans, který obchůzku vedl. Pak tam byli dva slamění, tato maska vychází z masky medvěda, ale už se více podobá člověku. Dále tam byli dva Bändermänner, pro ně nemáme český ekvivalent, kteří byli bíle oblečení a obvázaní různými pentlemi a na hlavách měli klobouky s mašlemi. Tuto skupinku pěti masek doprovázel ještě hudebník, harmonikář, který jim k tomu hrál.“

„Hospodyně připravily koláče nebo masopustní koblížky, také nějakého toho frťánka, za trámy nebo na vršek pece. A právě šašek Wursthans, jako vrchní blázen, je vyhledává i za pomoci žebříčku. K tomu se zpívá veselá písnička a pak jde celá parta zase do dalšího domu.

Čtěte také

A tohle všechno návštěvníci Vrchlabí opět uvidí. V zámeckém parku je takový domeček, poleze na žebřík Jiří Louda? „Já bych na něj lezl, ale jestli budu zase slaměný, tak bych se možná ze žebříčku i zřítil.

Na otázku, co nutí seriózní muzejníky udělat ze sebe blázny odpovídá Olga Hájková. „Muzeum je přeci nositelem tradic. Zejména, když po válce jich většina v Krkonoších zmizela.

Ale přece jen, vyrazit do ulic jako blázen? „Tak dříve u toho samozřejmě nechyběl alkohol, směje se Olga Hájková. Možná nebude chybět ani tentokrát.

Čtěte také

Na Běh bláznů se těší také Jakub Kašpar. „Letos se těším dvojnásobně. Protože loni jsme kvůli podivné chorobě nemohli chodit. Tak letos zcela zdrávi a nadšeni, ze sebe hodláme opět udělat kašpary a blázny.

Takže slamáci budou, tradiční figury budou, koblížky také budou. A tato úžasná a bláznivá skupina se v úterý 1. března v 16:00 hodin odpoledne před čtyřmi historickými domky ve Vrchlabí na Kostelním náměstí objeví. Je to tak?

„Kdo nejde s námi, jde proto nám! Pro ty blázny masopustní koblihy jsou odměnou!

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související