Masopustní outerek v Hradci Králové

22. září 2010

Královéhradecké folklórní soubory Dupák a Červánek pořádají na masopustní outerek tradiční průvod maškar. Centrum Hradce Králové ožije veselým rejem, rozvernými písněmi, tanci, říkadly a masopustními zvyky. Masopustní outerek letos připadá na 24. únor. V 15:00 vyjde průvod z Adalbertina, v odpočinkovém prostranství za zastávkou MHD nejprve hlavní postava Masopusta veřejně požádá primátora o povolení konání obchůzky. Poté se shromáždění vydá na obchůzku městem. Na Masarykově náměstí soubory představí lidové půtky Masopusta s Půstem a předávání vlády Půstu na následujících 40 dní. Odtud se bude průvod s halasem vracet Švehlovou ulicí zpět do Adalbertina.

V průvodu najdete maškary tradiční jako je již zmíněný Masopust a Půst, dále Turci, Střapatí, Kominíci, Kobyla, Medvěd, Šašci, Ženich a Nevěsta nebo Cikánka. Projeví se tu ale také současná tvořivost. Pořádající soubory uvítají v průvodu také zájemce z řad veřejnosti v maskách i bez nich.
Videostřípky z letošního masopustního průvodu budou součástí DVD "Děti dětem aneb Červánek představuje lidový rok na Hradecku". DVD soubor připravuje k letošnímu 30. výročí založení.
Soubory Dupák a Červánek se už řadu let snaží o oživení lidových tradic a masopustní průvod je vždy první veřejnou akcí v kalendářním roce. S dalším lidovým zvykoslovným pořadem se veřejnost v krajském městě setká na Smrtnou neděli - tentokrát 29. března - u soutoku při předvelikonočním "Vynášením Smrtholky z Královýho Hradce". Na další akci, festival Víkend s folklórem, který pořádá soubor Dupák u příležitosti stavění máje, se příznivci mohou těšit první víkend v květnu.
Trasa masopustního průvodu: Adalbertinum, třída Karla IV., Baťkovo náměstí, Masarykovo náměstí, Švehlova ulice, Adalbertinum.

Spustit audio