Maso a jeho role v naší výživě. Je konzumace masa nezbytná, nebo jej můžeme něčím nahradit?

4. září 2018

Výživový specialista Lukáš Vaníček v naší radioporadně na téma: maso a jeho role v naší výživě.

Také jste jako malí občas schovávali maso pod knedlík? Dělají to i vaše děti? Pak nechte tělo, ať si řekne, na co má chuť! Podle výživového poradce Lukáše Vaníčka pro nás maso není nezbytné. I když obsahuje vysoké množství bílkovin, které jsou důležité pro obnovu buněk a růst.

Jedná o tzv. kompletní bílkoviny, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Nemusíme tedy maso kombinovat s žádnou jinou potravinou bohatou na bílkoviny. To je zásadní rozdíl mezi rostlinnými bílkovinami a živočišnými.

Maso zlehka naklepeme

Všechny aminokyseliny jsme schopni poskládat i z rostlinných zdrojů. Je to jenom trochu složitější. Můžeme zkusit i kombinaci vegetariánského jídla a k němu přidat 2-3x týdně kvalitní maso. Od farmářů nebo alespoň maso, jehož původ můžeme zjistit na obalu.

Nemáte na maso chuť? Může za to kyselina!
Někteří lidé mohou mít takzvanou hypochlorhydrii, což je nedostatek kyseliny chlorovodíkové v žaludku, která rozkládá maso. Pak si jejich tělo samo řekne, že na maso chuť zrovna nemá.

Čím maso nahradit?
Mohou to být kvalitní domácí vajíčka, ořechy nebo luštěniny.

A proč Lukáš Vaníček doporučuje maso z prasete "s vlnou"? Poslechněte si v našem audio-archívu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související