Máslové sušenky

Máslové sušenky si můžete ze čtyř surovin připravit doma, jsou úžasně křehké, sladké tak akorát a hrozně dobré! Dají se připravit i jako vánoční cukroví.

Ingredience
  • 275 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Na vále zpracujeme všechny suroviny v hladké těsto (pokud se příliš drobí, přidejte trochu teplé vody). Z těsta uděláme válečky, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky ideálně přes noc, ale s těstem se dá pracovat i za kratší dobu.

Válečky nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem ne příliš natěsno u sebe, při pečení se trochu rozjedou.

Můžeme vytvořit vroubkování vtlačením vidličky. Pečeme asi 10 minut na 180°C, jakmile začnou zlátnout, z trouby vyndáme, chvilku necháme odpočinout a stáhneme z plechu. V uzavřené dóze vydrží několik dní.

Související

  • Povidlové taštičky s praženou strouhankou

    Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu.

  • Švestkový koláč s mákem

    Švestky a mák v koláči z kynutého těsta, to je léty prověřená kombinace. Pokud se vám na zahradě letos taky urodilo, vyzkoušejte tenhle recept.

  • Nepečený dort se zakysanou smetanou

    Smetanový dort s čerstvým ovocem je jedno z klasických letních potěšení. Díky tomuto receptu si léto budete moci připomenout i ve chvílích, kdy nemáte čerstvé ovoce...

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.